Bredu Pitu 20 godina bio zabranjen ulazak u jednu zemlju: Za sve je kriv ovaj film (FOTO/VIDEO)

13.10.2023

17:30

0

Svako njegovo ostvarenje je hit

Bredu Pitu 20 godina bio zabranjen ulazak u jednu zemlju: Za sve je kriv ovaj film (FOTO/VIDEO)
Bred Pit - Copyright Profimedia

Bred Pit je slavna holivudska zvezda čiji je svaki film pravi hit i omiljen među publikom širom sveta međutim zbog jednog filma mu je bio zabranjen ulazak u Kinu.

Profimedia
 

Reč jeo biografskoj ratnoj drami reditelja Jean-Jacquesa Annauda, "Sedam godina na Tibetu".

Učitelj mladom Dalaj Lami

Reditelj, Bred Pit i glumac Dejvid Tulis su zbog ove drame iz 1997. godine dobili dvadesetogodišnju zabranu ulaska u Kinu, koja je kasnije poništena.

"Sedam godina na Tibetu" je adaptacija istoimenih memoara austrijskog planinara Hajnriha Harera kojeg glumi Bred Pit, koji je sa svojim prijateljem planinario Himalajama pre početka Drugog svetskog rata.

Kada je započeo rat, njega i prijatelja je zarobila indijska vojska koja ih je poslala u kamp za ratne zarobljenike, iz kojeg su obojica pobegla 1944. godine.

Profimedia
 

Hajnrih i njegov prijatelj su pobegli u Tibet gde su nakon nekog vremena pušteni u sveti grad Lasu, u kojem je Hajnrih upoznao četrnaestog Dalaj Lamu.

Hajnrih je proveo sedam godina u Tibetu, gde je bio učitelj mladom Dalaj Lami, ali je nakon kineske okupacije Tibeta morao napustiti zemlju pa se vratio u Austriju.

Kini se nije svideo film

Prema South China Morning Postu, kineskoj vladi se nije svidelo što je Kina prikazana kao negativac u filmu, dok je Dalaj Lama prikazan u pozitivnom svetlu, što je dovelo do toga da su reditelj i glavni glumci dobili zabranu ulaska u zemlju.

Isto tako, kineska vlada je distributeru Sony Pictures Entertainment zapretila da više nikad neće objavljivati filmove u Kini.

Profimedia
 

Uprkos zabrani reditelj filma je 2012. godine mogao prisustvovati Međunarodnom filmskom festivalu u Šangaju, dok je Pitova zabrana ulaska ukinuta 2016. godine, jer je radio na filmu "Allied" koji je delimično finansirala kineska kompanija Huahua Media.

Sony Pictures Entertainmenta, je kao produkcijska kuća učinila sve da dobije oproštaj Kineske komunističke partije, što je uključivalo službena izvinjenja izvršnih direktora i lobiranje da Kina postane član Svetske trgovinske organizacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike