Bred Pit snima film o mumiji koju ima istetoviranu na ruci: Iza svega se krije neverovatna priča (FOTO)

24.09.2023

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Misterijom mumije stručnjaci i arheolozi se bave od 1991. godine

Bred Pit snima film o mumiji koju ima istetoviranu na ruci: Iza svega se krije neverovatna priča (FOTO)
Bred Pit - Copyright Profimedia

U Italiju, tačnije u Bolcano, stigao je Bred Pit, i to zbog svoje strasti prema mumiji Eci. Reč je o mumiji iz Similauna, koju glumac ima istetoviranu na ruci.

Među filmskim projektima na kojima je radio Pit, uvek je postojala i želja da snimi priču o slavnoj mumiji i njenoj istoriji. Pronađena je 19. septembra 1991. u ledu, na Alta Val Senales, i smatra se da je slavni glumac došao u Italiju baš radi dogovora o snimanju filma o njoj.

Profimedia
 

Obožavaoci nadgledaju hotel „Palas" u Meranu u nadi da on baš tamo boravi jer su u tom hotelu boravili njegovi veliki prijatelji Viktorija i Dejvid Bekam. Ulaz u hotel je zatvoren i niko ko radi u njemu ne daje izjave za medije. 

Misterija mumije Eci

Misterijom mumije stručnjaci i arheolozi se bave od 1991. godine, kada su Ecija pronašla dvojica nemačkih turista iz Nirnberga. Pronađen je na visini od 3.210 metara. Oni su verovali da je to telo nekog nedavno preminulog planinara. Telo je tada odneseno u laboratoriju i temeljno pregledano. Zaleđena mumija je bila u savršeno očuvanom stanju. Dobila je naziv Eci pošto je pronađena u Ectalskim Alpima.

Analizom zgloba utvrđeno je da je Eci bio visok 160 santimetara i da je težio oko 50 kilograma. Imao je oko 45 godina, nultu krvnu grupu, tamne oči i hodao je Zemljom pre 5.300 godina. Ono što je u početku zbunilo naučnike je pronalazak neljudskih delova gena u njegovom telu.

 

 

Otkriveno je da je čovek, čija je mumija danas tema istraživanja, u momentu smrti imao oko 46 godina što je bilo pozno doba za tu epohu kada je dužina života bila oko 30 do 35 godina. Analize skenera su pokazale da ima trag uboda strelom u levo rame širine dva centimetra. Pronađeni su i geni koji ukazuju na ćelavost i tamniju kožu. Iako nije pogođen nijedan vitalni organ, veruje se da je osoba preminula zbog velikog gubitka krvi. Takođe je zapažena i prethodna povreda glave, kao i rana od uboda na desnoj ruci, što je naučnike dovelo do zaključka da je Eci nekoliko dana pre smrti učestvovao u nekoj borbi.

Istraga je pokazala i da je iznenada ubijen i da za borbu nije bio pripremljen. Poslednji obrok su mu bile žitarice i meso kozoroga. Pored mumije je pronađena i bakarna sekira. Eci je takođe i prvo ljudsko biće na kome su pronađene tetovaže – na njegovom telu je pronađena čak 61. Iz ovog razloga je mumija najomiljenija među ljudima koji se bave tetovažama, a upravo Bred Pit je istetovirao mumiju na svojoj levoj ruci.

 

 

Tehnika koju su koristili ljudi u Ecijevo vreme, nije bila ona sa iglama već se radilo bojom preko manjih posekotina. Ecijeve tetovaže su tačkice, linije i krstovi, a nalaze se na donjem delu leđa, iza kolena i na desnom nožnom zglobu. Kako su stručnjaci otkrili patio je od artritisa upravo na tim mestima, pa se pretpostavlja da su te tetovaže zapravo deo lečenja ili akupunkture.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike