Povučen film o Spajdermenu: Veliki greh superheroja

17.06.2023

11:30

0

U više od 10 zemalja

Povučen film o Spajdermenu: Veliki greh superheroja
Spajdermen - Copyright Profimedia

Novi film "Spider-Man: Across the Spider-Verse" uklonjen je sa bioskopskih repertoara u više od 10 zemalja sa većinski muslimanskim stanovništvom bez objašnjenja.

Pretpostavlja se da je to učinjeno zbog bilborda na kojima se pojavljuje transparent kojim se poziva na zaštitu prava transrodnih osoba.

Profimedia
 

Iako zvanično nisu navedeni razlozi, pominjanje transrodnosti u pozitivnom kontekstu moglo bi da bude razlog za povlačenje filma, navodi Asošiejted pres. U većini muslimanskih zemalja homoseksualnost ili transrodni identitet smatraju grehom i vide kao suprotstavljanje verskim uverenjima i društvenim normama.

Sporan transparent u sobi superheroja

U filmu postoji kadar u kojem se vidi transparent na kojem je odštampano: "Zaštititi trans decu", koji visi u sobi Gven Stejsi, pauka superheroja.

Profimedia
 

Film, međutim, zasad nije zvanično zabranjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali ne očekuje se da će biti prikazan.

Prvobitno je bilo planirano da film bude prikazan na Bliskom istoku 22. juna, uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Film se u repertoarima pojavio tek prošle nedelje u Kuvajtu, UAE, Omanu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Bahreinu, Libanu i Egiptu, ali je naglo i bez previše pompe puvčen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike