Monodrama Milene Predić "Čovečice" u Teatru "Vuk": Uloga žene u zajednici tokom ratova (FOTO)

21.09.2023

15:30

0

Priča na sceni traje 50 godina

Monodrama Milene Predić "Čovečice" u Teatru "Vuk": Uloga žene u zajednici tokom ratova  (FOTO)
Milena Predić u monodrami "Čovečice" - Copyright Promo/Mina Miladinović

Monodrama Milene Predić “Čovečice”, nastala po romanu LjiljaneBralović u dramatizaciji Slobodana Obradovića i režiji Jasmine Večanski Kujundžić, posle veoma uspešnog izvođenja na ovogodišnjem BELEF-u, imaće svoju premijeru na sceni Teatra Vuk u petak, 22. septembra u 19.30.

Promo/Mina Miladinović
 

Predstava „Čovečice“ se u formi monodrame bavi pitanjem kulture sećanja i individualnog pamćenja uloge žene u zajednici tokom ratova u prvoj polovini 20.veka.

Porodično sećanje ženskog rodoslova

Usmeren na narativ porodičnog sećanja ženskog rodoslova porodice Milošević sa Javora, predstava „Čovečice“ ukazuje na aktuelnu društvenu problematiku toga vremena kroz pitanje narodne, istorijske i političke egzistencije prožimajući priču o herojskom opstanku, samoodržanju i solidarnost i iz ugla položaja žena.

Promo/Mina Miladinović
 

U skoro 50. godina koliko priča o „Čovečicama“ traje provejavaju dva narativa, narativ žene koje čeka i narativ ženske solidarnosti i uzajamne povezanosti u nevolji i zato naše glavne junakinje, heroine, žene koje su sahranile i decu, i muževe i sinove pronalaze razlog da nastave da žive i upravo iz te zajednice crpe snagu za dalje borbe.

Autorka scenografije i kostima je Mina Miladinović, muzike Ivan Aleksijević aka Pančevac, a scenski pokreto smislio je Nikola Кerkez.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike