Bogat prateći program 57. Bitefa: Atraktivni sadržaji za sve generacije (FOTO)

18.09.2023

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Cilj festivala je da kroz ovako osmišljene dodatne aktivnosti i ove godine ponudi i razvije teorijski diskurs koji će pratiti selekciju glavnog programa

Bogat prateći program 57. Bitefa: Atraktivni sadržaji za sve generacije (FOTO)
Copyright Promo/Jelena Janković

U okviru ovogodišnjeg Bitefa, koji će biti održan od 3. do 10. oktobra, publiku uz glavni program očekuju i brojni prateći sadržaji.

Promo/Nata Korsky
 

Susreti sa autorima nastariji je prateći program Bitefa. Ove godine, u intimnoj i kreativnoj atmosferi nakon predstava, razgovore će voditi rediteljka i pedagoškinja Ana Pinter. Publika je, kao i uvek, pozvana da se uključi postavljajući svoja pitanja.

- Učešće publike u pozorišnom događaju od ključne je važnosti. Ono odavno nije u domenu pasivnog posmatranja scenskog događaja. Moja uloga će biti u tome da stvorim uslove da dijalog između publike i umetnika bude što ugodniji i značajniji za obe strane - ističe Pinter.

Promo/Nata Korsky
 

Polifonija

Dvadeset četvrta po redu Bitef Polifonija, festivalski program posebno osmišljen za mlađu publiku, biće održana od 5. do 9. oktobra pod sloganom „Dvorište, šuma, džungla“.

- Ključne reči ovogodišnje Polifonije pojavile su se i bez nas: nasilje, mladi, obrazovanje, snage, promena. Nakon što smo poslale prvi poziv, broj odgovora nas je iznenadio - navode kourednice programa Irena Ristić i Ljubica Beljanski-Ristić, dodajući da su 5 tematskih radionica, 15 predstava i 3 nove inicijative tražile svoje mesto u ovogodišnjem programu. Tek pojedine će biti prikazane u punom obliku, ali će se iskustva svih ukrštati u novim oglednim formatima, najavljujući Polifoniju u trajanju. Ulaz na sve programe Bitef Polifonije je besplatan, uz prethodnu prijavu na mejl: [email protected]

Promo/Nata Korsky
 

Cirkobalkana

Regionalni putujući festival savremenog cirkusa Cirkobalkana biće održan  od 21. septembra do 7. oktobra u šatri postavljenoj kod Silosa u Luci Beograd. Okupiće umetnike iz Španije, Sirije, Francuske, Meksika, Italije, Mađarske, Slovenije i Srbije, čije se predstave bave aktuelnim globalnim pitanjima. 

- U drugu deceniju ulazimo sa nesmanjenom željom da u regionu promovišemo savremeni cirkus i njegov značaj ne samo kao umetničku formu već i kao moćno sredstvo za društvenu angažovanost - poručuju iz CirkoBalkane. Njihov prateći program činiće radionice, koncerti, projekcije i brojne druge aktivnosti. Ulaznice za sve predstave u okviru ovog programa mogu da se kupe putem Bitefovog sajta, kao i na samoj lokaciji i to sat vremena uoči početka predstava.

Promo/Alessandro Villa
 

Od proletarijata do prekarijata - i nazad

Predavanje „Od proletarijata do prekarijata - i nazad“ prof. dr Ane Vujanović, predsednice međunarodnog žirija 57. Bitefa, biće održano u Maršalovom salonu u MTS dvorani 5. oktobra, sa početkom u 18 časova. Fokus predavanja biće na „zanemarenoj, izbrisanoj i zatrtoj klasnoj analizi umetnosti“, budući da klasno pitanje i siromaštvo čine jedan od najvećih egzistencijalnih problema i prepreka u karijeri kulturnih radnika i studenata umetnosti i humanistike. Ulaz je slobodan.

Promo/Bitef
 

Cilj festivala je da kroz ovako osmišljen prateći program i ove godine ponudi i razvije teorijski diskurs koji će pratiti selekciju glavnog programa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike