Čuveni ruski dramski teatar na sceni Narodnog pozorišta: Urnebesna Gogoljeva "Ženidba" (FOTO)

18.09.2023

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava će biti titlovana na srpski jezik

Čuveni ruski dramski teatar na sceni Narodnog pozorišta: Urnebesna Gogoljeva "Ženidba" (FOTO)
Copyright Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski

Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” iz Sankt Peterburga gostovaće 26. i 27. septembra (19:30) na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu sa čuvenom komedijom „Ženidba”, slavnog ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. 

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

Nastupom jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, zvanično će početi primena Sporazuma o saradnji koji su 13. marta ove godine potpisali upravnik nacionalnog teatra Svetislav Goncić i njegov ruski kolega Sergej Vitaljevič Emeljanov. 

Jedna od najsmešnijih predstava u poslednjih nekoliko godina

Popularnu Gogoljevu komediju, napisanu 1833. godine, koja publiku širom sveta osvaja čudesnim humorom i neuhvatljivim karakterima - autsajderima koji pokušavaju pronaći svoje mesto u svetu, pa se guraju, komešaju, bore, nadmudruju, svađaju, vesele… režirao je Valerij Vladimirovič Fokin, narodni umetnik Rusije, dobitnik mnogih državnih nagrada. Struča kritika u Rusiji ocenila je njegovu postavku kao „jednu od najmaestralnijih i najsmešnijih pozorišnih predstava u poslednjih nekoliko godina”. 

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

U fokusu predstave je oštar sukob između Potkoljosina - glavnog junaka, koji nastoji da sačuva svoj lični svet i pomalo apsurdne i haotične stvarnosti koja ga okružuje i koja ga „provocira da izvodi najneverovatnije vratolomije i učestvuje u smešnim situacijama koje kao da nameće neka zla sila“. 

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

Izvanredne kritike

U kritici objavljenoj u listu „Rosiskaja Gazeta” navodi se da je režija „Ženidbe”, koja je, između ostalih, dobila i prestižnu Nagradu Ruskog nacionalnog pozorišta „Zlatna maska“, urađena „neočekivano i originalno”, ali i naglašava da je reč o spektakularnoj predstavi, jasnoj i savršenoj postavljenoj koja će „definitivno izdržati test vremena”. Kritika u „Nezavisimajoj gazeti” primećuje da je Potkoljosin „sanjar, čak delimično i pesnik“ kome je reditelj Fokin dao „pravo da ostane lirski lik i da se ne ženi“. Takođe, u istom tekstu, ocenjeno je da je fascinantno „sa kakvom veštinom“ Vladimir Koševoj, jedan od najpopularnijih ruskih pozorišnih i filmskih glumaca „vodi Potkoljosinov poslednji monolog pre njegovog skoka sa prozora“. 

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

U predstavi igraju i Ivan Jefremov (Kočkarjov - Potkoljosinov prijatelj), Vasilisa Aleksejeva (Agafja Tihonovna - nevesta) i drugi. Scenografiju i kostime kreirao je Aleksander Borovski, muziku je uradio Leonid Desjatnikov, dok je za dizajn svetla bio zadužen Damir Ismailov.

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

Gogoljeva „Ženidba“, na sceni Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski”, prvi put je izvedena pre više od 180 godina - 9. decembra 1842. godine i od tada je, kroz brojne postavke, uvek predstavljala jedan od zaštitnih znakova tog pozorišta. 

Predstava će biti titlovana na srpski jezik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike