Prvi put u istoriji dodele Oskara desiće se nešto nezamislivo: Neočekivana kandidatura jednog filma (VIDEO)

18.09.2023

10:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Reč je o 28. dugometražnom ostvarenju u karijeri čuvenog reditelja

Prvi put u istoriji dodele Oskara desiće se nešto nezamislivo: Neočekivana kandidatura jednog filma (VIDEO)
Oskar 2023. - Copyright Profimedia

Prvi put u istoriji kandidat Japana za nagradu Oskar biće film čiji reditelj nije iz te države. Reč je o ostvarenju “Perfect Days” ("Savršeni dani"), slavnog Vima Vendersa.

Film koji je premijerno prikazan u Kanu, snimljen je u japansko-nemačkoj koprodukciji, pri čemu su scenario radili Venders i Takuma Takasaki. Glumac Kođi Jakušo u Kanu je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Profimedia
 

Radnja filma se dešava u Japanu, a glavni lik je čistač toaleta u Tokiju, koji u slobodno vreme održava svoju strast prema muzici, knjigama i fotografisanju drveća. On nailazi na niz neočekivanih susreta koji gledaocima predstavljaju šta krije njegova prošlost.

Venders još uvek bez Oskara

Reč je o 28. dugometražnom filmu u karijeri Vima Vendersa. Iako su iza brojnih decenija njegovog rada ostali sjajni igrani i dokumentarni filmovi, neverovatno je da nikada nije dobio Oskara.

Profimedia
 

Japanski filmovi, s druge strane, dva puta su osvajali prestižnu nagradu u konkurenciji najboljih međunarodnih ostvarenja. Prvi put 2008. godine, kada je Oskara osvojilo ostvarenje “Departuers” (Eđiro Takita), a zatim pre dve godine, kada je u istoj kategoriji trijumfovao film “Drive My Car” (Rjusuke Hamaguči).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike