Sto minuta muzike za sto godina orkestra: Beogradska filharmonija slavljeničku sezonu posvećuje Ivanu Tasovcu

14.09.2023

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ulazak u drugi vek postojanja u velikom stilu

Sto minuta muzike za sto godina orkestra: Beogradska filharmonija slavljeničku sezonu posvećuje Ivanu Tasovcu
Ivan Tasovac - Copyright Promo / BF / Marko Đoković

Beogradska filharmonija saopštila je da će slavljeničku sezonu povodom 100 godina svog rada otvoriti 15. septembra koncertom u Kolarčevoj zadužbini, koji posvećuje svom direktoru Ivanu Tasovcu (1966-2021).

- Baš kao što bi Tasovac želeo, koncertno slavlje u sezoni 2023/24. Beogradska filharmonija počinje megalomanski, sa najdužom simfonijom u standardnom koncertnom repertoaru - čuvenom "Malerovom broj 3", navodi se u saopštenju.

Beogradska filharmonija Promo/Marko Đoković
 

U velikom stilu u drugi vek postojanja

Iz Beogradske filharmonije ističu da na čelu sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom "u velikom stilu ulaze u drugi vek postojanja sa više od 150 učesnika na bini Kolarca u izvođenju grandioznog dela".

Kako je najavljeno, filharmoničarima će se pridružiti ženski hor Kolegijum muzikum (Collegium musicum), dečiji hor Kolibri kao i mecosopran Viktorija Masi.

Promo/M. Đoković
 

Felcu će kao specijalisti za Malera ovo biti šesta simfonija koju izvodi sa Beogradskom filharmonijom, sa ambicijom da zajednički zaokruže svih devet iz kompozitorovog opusa.

- "Malerova Treća" je zaista šampion među simfonijama. Izvodimo 100 minuta muzike, taman za svih 100 godina orkestra - rekao je Felc.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike