Burni aplauzi i salve ovacija za Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju: Rođendanska žurka na Kolarcu (FOTO)

21.06.2023

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavni maestro je sa muzičarima održao spektakularan koncert povodom stogodišnjice orkestra

Burni aplauzi i salve ovacija za Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju: Rođendanska žurka na Kolarcu (FOTO)
Copyright Promo/Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Beogradska filharmonija, predvođena svetski čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom, održala je sinoć u rasprodatoj Kolarčevoj zadužbini Gala koncert povodom stogodišnjice orkestra.  Koncertom u Beogradu, filharmonija je počela regionalnu turneju na kojoj će, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa Mehtom na čelu nastupiti 22. juna u Albaniji i 24. juna u Severnoj Makedoniji.

Promo/Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

Gromoglasni aplauzi i višeminutne ovacije

Posetioci su u ispunjenoj Velikoj dvorani Kolarca pozdravili dugim, burnim aplauzom izlazak na pozornicu velikog maestra Mehte, koji je prvi put nastupao sa Beogradskom fillharmonijom davne 1958. godine. Jedan od najcenjenijih svetskih dirigenata se nekoliko puta tokom decenija vraćao da diriguje Beogradskom filharmonijom, sada za njen veliki jubilej, potvrdivši kakav status i ugled na međunarodnoj muzičkoj sceni uživa naš orkestar.

Promo/Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

U Kolarcu su izvedene "Simfonija broj 7" Ludviga van Betovena i "Fantastična simfonija“ Hektora Berlioza, koja je bila na repertoaru prvog Mehtinog koncerta sa Beogradskom filharmonijom 1958. Već je izvođenje Betovenovog dela izmamilo višeminutne ovacije Mehti i muzičarima, dok se nakon završnog zvuka "Fantastične simfonije" kroz dvoranu prolomio uzvik "bravo", što je bio samo uvod u novu salvu ovacija i višestruko poklanjanje Mehte i muzičara oduševljenoj publici.

Promo/Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

Isti program Mehta i Beogradska filharmonija pripremili su za posetioce u Nacionalnoj operi Tirane 22. juna i 24. juna u Filharmoniji Republike Severne Makedonije. Pred koncert na Kolarcu, u obraćanju novinarima sa svojom severnomakedonskom koleginicom Biserom Kostadinovskom Stojčevskom, ministarka kulture Srbije Maja Gojković je istakla značaj večerašnjeg koncerta za početak kulturnog dela inicijative "Otvoreni Balkan".

Promo/Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

Skoplje i Tirana rasprodati

- U "Otvorenom Balkanu", zamišljenom prvobitno kao inicijativu koja treba da spoji ekonomije Srbije, Severne Makedonije i Albanije, i kultura je postala značajan deo, a prvi projekat je gostovanje Beogradske filharmonije u Skoplju i Tirani. Čujem da su u Skoplju sve karte već rasprodate i da će Tirana biti puna - istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, za nekoliko nedelja biće priređena zajednička izložba tri likovna umetnika iz tri države - Srbije, Albanije i Severne Makedonije - u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Promo/Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

- Time ćemo pokazati kako su naše kulture različite, ali veoma istorijski i kulturološki isprepletene. Zadovoljstvo mi je i veoma sam zahvalna što je sa nama večeras na značajnom jubileju Beogradske filharmonije i ministarka kulture Severne Makedonije. Ovo je naš prvi zajednički projekat - zaključila je Maja Gojković.

Promo/Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

Ministarka Bisera Kostadinovska Stojčevska je istakla da joj je drago da je u Beogradu na koncertu povodom jubileja Beogradske filharmonije i naglasila da je kulturna saradnja tri države na visokom nivou, kao i da očekuje da će biti dodatno unapređena u narednom periodu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike