24sedam u studiju "Lumina" u kojem nastaje svetski animirani film "Seljaci": U trci sa veštačkom inteligencijom (FOTO/VIDEO)

12.06.2023

19:15

0

U Srbiji više od 20 slikara učestvuje u stvaranju jedinstvene priče

24sedam u studiju "Lumina" u kojem nastaje svetski animirani film "Seljaci": U trci sa veštačkom inteligencijom (FOTO/VIDEO)
Više od 20 slikara Srbije učestvuje u stvaranju filma "Seljaci" - Copyright 24sedam

Zamislite da gledate sliku čuvenog Van Goga i ona odjednom "oživi" pred vašim očima, zajedno sa svim "likovima i stvarima" koji se nalaze na njoj. Upravo to se desilo u filmu "S ljubavlju, Vinsent" , jedinstvenom animiranom filmu, prvim takvim u svetu.

Naime ceo svet ali i život Van Goga, oživljen je na filmu uz pomoć profesionalnih slikara. Jedno posebno filmsko iskustvo, zahvaljujući kojem je rediteljka Dorota Kobiela bila nominovana za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu, upravo za ovaj film.

24sedam
 

Ceo proces rada na ovakvoj vrsti filma bio je dugotrajan, a ono što je zanimljivo da su slikari uspeli da "skinu" Van Gogov slikarski rukopis. Na filmu je radila grupa slikara među kojima i naši umetnici Biserka Petrović i Vladimir Vinkić.

Naši slikari supervizori na svetskom filmu

Upravo oni su toliko oduševili producente da su postali supervizori na novom filmu "The Peasants / Seljaci", rediteljke Dorote Kobiele, koji se radi istom "tehnikom" kao film "S ljubavlju, Vinsent", a deo filma nastaje u Srbiji u studiju "Lumina" u Beogradu.

Zajedno sa ostalim kolegama 24sedam je bio u prilici da zaviri u čudesan svet animacije i slikarstva kao i da nasluti šta je ono što će publika moći da vidi na filmskom platnu, najverovatnije u novembru ove godine. 

24sedam
 

Prema rečima Ivana Pribićevića, iz "DigitalKrafta", koproducenta filma, ovaj film se radi u koprodukciji tri zemlje: Poljske ("Breakthu"), Litvanije ("Art Shot") i Srbije ("DigitalKraft"), uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film "Seljaci" je prvo snimljen kao igrani film, a sada je na redu "oslikavanje" koje rade profesionalni slikari. U studiju "Lumina" angažovano je više od 20 slikara koji svakodnevno vredno rade ne bi li "obojili" ovaj poseban svet filma.

24sedam
 

- U okviru ovog projekta, raspisan je poseban konkurs, na koji je stiglo čak 300 prijava, od kojih je testirano 200 slikara, a u proces stvaranja je ušlo njih 80, da bi na kraju 22 slikara prošli obuku - naveo je Pribićević, dodajući da je jedan od presudnih kriterijuma pri izboru pored talenta i kvaliteta bila i brzina poteza slikarske četkice.

Ceo film u duhu akademskog realizma

I dok je film o Vinsentu Van Gogu bio rađen u stilu ekspresionizma, film "Seljaci" je rađen u duhu akademskog realizma.

- "S ljubavlju, Vinsent" je najuspešniji poljski film svih vremena, kako po broju gledaoca, tako i po utiscima i reakcijama same publike. Mislim da će se u filmu "Seljaci" gledaoci više vezati za samu priču - kaže za 24sedam Jelena Angelovski iz "DigitalKrafta".

24sedam
 

Ona ipak smatra da će "Seljaci" biti još bolji od filma koji prikazuje Van Gogov život a da činjenica da ovaj film ipak nija rađen kao svi ostali već da su ga u najvećem delu "oslikali slikari", neće uticati na sam doživljaj filma.  

- Gledaoci će se u prvim trenucima gledanja filma prilagoditi "tehnici" ali negde u podsvesti će im ostati činjenica da je film sav "oslikan" i da imate pred sobom to neko bogatsvo žive slike koja je oslikana uljem i četkicom - navodi Angelovski.   

Videti svet kao slikari

Vladimir Vinkić, supervizor i slikar, kaže da uz pomoć ovakve vrste filmova možemo da naučimo da gledamo svet oko sebe kao slikari, a to podrazumeva da ga razumete jer da bi slikar krenuo da slika on prvo mora da razume šta tačno slika.

Takođe gledanje samog filma je posebno iskustvo za gledoaca.

- Zanimljivo je da možete da pauzirate svaki frejm filma i vidite kako je ceo film zapravo naslikan - kaže Vinkić.

On ističe da film ipak nije umetnička vizija slikara, već prati radnju, glumce ali i realizam kamere koja je snimala.

24sedam
 

Prema njegovom mišljenju ceo svet filma se trenutno nalazi na nekoj vrsti prekretnice.

- Ovo je sada najveći skok u poimanju slike i veštačke inteligencije. Ovo je možda poslednji film koji su uradili slikari - ljudi. Verujem da će za koju godinu ili mesec svako od nas moći na napravi svoj film - kaže Vinkić.

Ipak on smatra da to nije pesmističan scenario, već samo zavisi ugao iz kojeg sve posmatramo kao i da veštačka inteligencija može da bude samo dodatni alat koji može da pomogne ljudskoj mašti da se razmahne.

24sedam
 

Inače, priča filma "Seljaci" je zasnovana na istoimenom romanu (1904) poljskog književnika Vladislava Rejmonta (1867-1925), koji je dobio Nobelovu nagradu.

Film "Seljaci" je tragična priča o seljanki Jagni koja je bila primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos iskrene, prave ljubavi prema njegovom sinu Anteku.

Vremenom, Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana i mora da se bori da sačuva svoju nezavisnost.

Radnja filma smeštena je u poljskom selu na pragu 19. i 20. veka.

 Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike