Orson Vels je snimio film o Đini Lolobriđidi, ali ona je htela da ga zabrani: Sada će biti prikazan u Veneciji (VIDEO)

24.07.2023

17:00

0

Festival se održava 80. put, od 30. avgusta do 9. septembra

Orson Vels je snimio film o Đini Lolobriđidi, ali ona je htela da ga zabrani: Sada će biti prikazan u Veneciji (VIDEO)
Đina Lolobriđida - Copyright Profimedia

Ove godine Venecijanski filmski festival se održava 80. put, od 30. avgusta do 9. septembra. U okviru programa "Venecijanski klasici" biće odata počast velikoj italijanskoj filmskoj divi Đini Lolobriđi, koja je preminula u januaru ove godine.

Dan pre nego što se otvori i zvanično Venecijanski filmski festival, biće prikazan kratki film Orsona Velsa pod nazivom "Portret Đine".

Profimedia
 

Veliki američki glumac i reditelj je 1968. godine intervjuisao Lolobriđidu u njenoj vili kod Rima za TV seriju "Oko sveta sa Orsonom Velsom", koju su producenti, kuća ABC, na kraju odbili.

Lični esej o Đini

Vels je ovo delo objasnio kao "lični esej" o Lolobriđidi.

Tako je Velsovo viđenje italijanske dive ostalo u trezorima do 1986. godine, kada je film prvi put izašao pred široku publiku, na Venecijanskom festivalu, godinu dana nakon smrti autora.

Profimedia
 

Zanimljivo je da je glumica, kada je tom prilikom videla film, pokušala da ga zabrani.

"Provincijalka" u okviru "Venecijanskih klasika"

U omažu na Venecijanskom festivalu će biti prikazan i njen film iz 1953. "Provincijalka" reditelja Marija Soldatija, drama zasnovana na romanu Alberta Moravije.

U ostvarenju koje je Venecija proglasila „jednim od najboljih nastupa u njenoj karijeri“, Lolobriđida igra devojku iz malog grada koja se impulsivno udaje za nezanimljivog profesora nauke i brzo joj postaje dosadno.

Profimedia
 

Oba filma su deo festivalske sekcije "Venecijanski klasici", takođe i šire serije inicijativa za odavanje počasti Lolobriđidi iz italijanskog Ministarstva kulture, uključujući veliku izložbu fotografija pod nazivom "Đinini svetovi", sa slikama iz arhivi rimskih nacionalnih kuća Luce-Cinecitta i Centro Sperimentale.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike