Štrajk u Holivudu otkriva pohlepu direktora najvećih studija: Koliko sporedni glumci stvarno zarađuju?

31.07.2023

16:00

0

Pocenjuje se da će protest napraviti štetu od oko četiri milijarde dolara

Štrajk u Holivudu otkriva pohlepu direktora najvećih studija: Koliko sporedni glumci stvarno zarađuju?
Demostranti ispred studija Paramount Pictures - Copyright Profimedia

Štrajk u Holivudu se nastavlja i nije izvesno kako će se završiti. Ovo je prvi veliki štrajk i glumaca i pisaca posle nekoliko decenija. Procenjuje se da će štrajk napraviti štetu od četiri milijarde dolara.

Jedan od razloga je veštačka inteligencija i pitanje koliko ona može ugroziti postojeća radna mesta u industriji zabave.

Profimedia
 

Marvel je već iskoristio AI za uvodnu špicu svoje serije, tako da je očigledno da je Pandorina kutija otvorena.

Koliki je minimalac?

Takođe, jedan od ključnih razloga za pokretanje štrajka je pitanje visina zarada, posebno scenarista i onih koji nisu najveće zvezde u Holivudu, odnosno sporednih glumaca.

Poslednjih meseci u javnost izlaze podaci o relativno niskim primanjima onih koji nisu na A listi holivudskih glumaca.

Profimedia
 

Prema podacima američkog Zavoda za statistiku, prosečna plata za glumce iz Kalifornije bila je 27 dolara i 73 centa po satu - odnosno 1.109 dolara nedeljno, ili oko četiri i po hiljade dolara mesečno. Kako piše Index.hr nekome se to može učiniti puno, ali to je prosek u koji su uračunate i milionske zarade zvezda. Američka federacija televizijskih i radijskih umetnika (SAG) ipak je uspela da se izbori za minimalac.

Profimedia
 

Glumci koji nedelju dana rade na snimanju televizijske emisije sada moraju dobiti najmanje 3.756 dolara. Po američkom sistemu, taj iznos je bruto - glumci "na ruke" dobiju manje nakon poreza. Veći problem od samog iznosa je to što su ovakva vrsta anagažovanja samo povremena, a između njih se glumci moraju sami da se snalaze.

Bez zdravstvenog osiguranja

- Ranije, ako ste bili u popularnoj epizodi popularne emisije, prihodi bi dolazili dosta vremena. Bilo je gotovo 18 meseci u kojima ste mogli da računate na dodatni novac dok ne nađete nešto drugo - rekao je glumac Rod Meklahlan za CBS. Tantijeme su se dolaskom striming servisa značajno smanjile, tvrdi glumica Kellee Stewart.

- Tantijeme koje dobijem na televiziji i one od Netfliksa su kao dan i noć - rekla je.

Na Tviteru je objavila i popis od ukupno pet isplata koje su ukupno iznosile 13 centi.

Ovakva situacija glumcima stvara problem jer ne ostanu samo bez novca nego i bez zdravstvenog osiguranja.

Dodatni prihodi neophodni da bi preživeli

Naime, minimum koji moraju da zarade u godini kako bi ostvarili pravo na osiguranje je preko 26 hiljada dolara, što većina ne uspe. Shaan Sharma, član odbora sindikata glumaca, kaže kako to pravo ostvari manje od 13 odsto članova sindikata.

Fren Drešer, predsednica SAG-a, rekla je kako je 26 hiljada dolara godišnje cifra koja bi u većini profesija odgovarala poslu na pola radnog vremena. Zbog toga brojni glumci iz sporednih uloga traže dodatne izvore prihoda kako bi preživeli.

Profimedia
 

Kao suprotnost tome, osim najplaćenijih zvezda koje zarađuju više od sto miliona dolara godišnje, stoje i direktori kompanija koje glumcima isplaćuju plate.

Plate direktora povećane za 50 odsto

Nakon početka štrajka direktor Diznija Bob Iger izazvao je bes javnosti izjavom kako "očekivanja štrajkača jednostavno nisu realna".

To je rekao na konferenciji u Dolini sunca, događaju koji je u javnosti poznat kao "letnji kamp za milijardere". Iger godišnje zaradi i do 27 miliona dolara.

Profimedia
 

Još gora stvar kod nejednakosti je to što je prosečna plata holivudskih direktora povećana za 53% od 2018. do 2021. i popela se na vrtoglavih 28 miliona dolara.

Plate scenarista i glumaca za to vreme su uglavnom stagnirale.

- Upravo studiji su krivi za ovaj štrajk. Problem je njihova pohlepa i odbijanje da pošteno plate ljude - rekao je Ali Golub, bivši asistent Diznijevog programa.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike