24sedam otkriva detalje misteriozne ljubavne veze slavne nemačke pesnikinje: Strast, bol i nervni slom (FOTO/VIDEO)

29.07.2023

20:30

0

Bila je zvezda nemačke posleratne književnosti

24sedam otkriva detalje misteriozne ljubavne veze slavne nemačke pesnikinje: Strast, bol i nervni slom (FOTO/VIDEO)
Scena iz filma "Ingeborg Bahman - putovanje u pustinju" - Copyright Profimedia

Ingeborg Bahman je bila najpoznatija nemačka pesnikinja koja je išla ispred svog vremena i prkosila utvrđenim društvenim pravilima. Bila je zvezda nemačke posleratne književnosti i  jedna od najvećih pesnkinja evropskog modernizma.  

Doktorka filozofije, pesnikinja, autorka radio-drama, pripovedaka, jednog romana, niza eseja i reportaža, bila je izuzetno cenjena kod svojih savremenika i uticala na generacije književnica koje su stvarala posle nje.

Profimedia
 

Rođena je 25. juna 1926. godine, a preselila se u večnost pre tačno 50 godina.

Strastvena i bolna veza koja ju je koštala mnogo

Film “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” govori o njenom ljubavnom odnosu sa Maksom Frišom, švajcarskim književnikom i arhitektom.

Strastvena i bolna veza koja ju je koštala mnogo, između ostalog i jednog nervnog sloma.

Proslavljena nemačka umetnica Margareta fon Trota, rediteljka je i scenaristkinja ovog filma.

Promo/Manfred Breuersbrock
 

- Za mene je njen život kao pesnikinje i kao žene, osetljive i ranjive sa jedne strane i snažne i emancipovane sa druge,  dovoljno za film o njoj - otkrila je fon Trota, zašto je baš nemačku pesnikinju i njenu ljubavnu priču, izabrala za temu filma.

Rediteljka je trebalo da bude ovogodišnja gošća Filmskog evropskog festivala u Paliću koji je održan od 15. do 21. jula ali je "viša sila" sprečila.

Jedan od prvih ženskih glasova u posleratnoj Nemačkoj

Ipak, film je uspešno prikazan na velikoj Letnjoj pozornici Palićkog filmskog festivala, u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije, a projekciji  na otvorenom je prisustvovala i Betina Brokemper, producentkinja ovog filma.

Profimedia
 

Zanimljivo je da Betina već dvadeset godina sarađuje sa ovom velikom umetnicom kao i sa njenim kolegom slavnim rediteljem Larsom fon Trirom.

Kako je objasnila novinarima na Paliću, kod rada sa umetnicima najbitnije joj je da prvo razume njihovu umetničku viziju. Kada je reč o ovom filmu ceo proces je bio prilično "jednostavan".

Damir Vujković
 

 - Priča o ženi, pesnikinji, koja je bila ispred svog vremena, jednom od prvih ženskih glasova u posleratnoj Nemačkoj…  Imali smo dobar argument za snimanje filma – to je bila neispričana priča, nije bilo čak ni zajedničkih slika Ingeborg Bahman i Maksa Friša, koje su se pojavile tek sada. Pojavila su se i pisma, koja nama nisu bila dostupna i dozvoljena za čitanje - rekla je Betina.

Ona je dodala da je bilo i onih koji su tokom rada na filmu želeli da priča "naginje" više ka priči o švajcarskom književniku Maksu Frišu, ali Margareta fon Trota je želela da priča nemačke pesnikinje bude u fokusu.

Ingeborg Bahman primer balansa između ljubavi i slobode

- Ingeborg Bahman i njen život je primer toga što mnoge žene i danas nisu ostvarile, a to je da se pronađe pravi balans između ljubavi i slobode. Da u isto vreme budeš slobodan i u vezi ispunjenoj ljubavi - kaže za 24sedam, Betina Brokemper.

S obzirom na to da je u fokusu filma ljubavna priča, da li bi ovaj film mogli nazvati ljubavnim?

Profimedia
 

- Film ima elemente ljubavnog, romantičnog ostvarenja, ali ovo je pre svega priča o vezi dvoje umetnika, koji pokušavaju da žive i rade zajedno i nađu u svemu tome svoju slobodu - kaže Brokemper.

Ona ističe da je Bahman bila prva slavna nemačka književnica, a istovremeno potpuno "van svog vremena"  i svih društvenih klišea.

- Bila je veoma emancipovana žena i tražila je slobodu u svim poljima, a to uopšte nije bilo lako ostvariti u to vreme - priča  Brokemper.

Veliku pesnikinju u filmu igra jedna od trenutno najtraženijih evropskih glumica Viki Krips.

Profimedia
 

- Maragereta je odmah znala da je ona savršena za tu ulogu. Njeno lice je toliko izražajno da imamo osećaj da odmah možemo da dopremo do njene duše. U jednom trenutku deluje tako nežno i krhko, a u već u sledećem tako snažno. I Viki i Ingeborg su beskrajno šarmantne i imaju osmeh koji može da osvetli celu prostoriju  - kaže ova nemačka producentkinja.

Ljubavna veza obavijena velom tajne

Slavna nemačka književnica je bila u vezi i sa književnikom Polom Selanom, ali ipak je za film izabrana priča sa Frišom, jer je ova veza bila tajna i obavijena velom misterije.

Koliko u samom filmu ima istorijskih činjenica, a koliko umetničke slobode Margarete fon Trote?

Profimedia
 

- Činjenica je da su se Bahman i Friš upoznali u Parizu i da su živeli u Cirihu. Neke druge činjenice su ipak zbog prirode filma morale biti "zgusnute" - kaže Betina.

Iako je većina scena snimana u evropskim gradovima, film počinje i završava se scenama u pustinji, što celoj priči daje posebnu simboliku.

Profimedia
 

 - Namera Margarete je bila da film započne i završi snimcima iz pustinje. Zato što je Bahman provodila vreme u pustinji i Južnom Sudanu i jedino se na tom mestu osećala potpuno celovito - zaključuje producentkinja za 24sedam.

Film “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” je imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike