Sloboda Mićalović i Vuk Kostić u potresnoj i emotivnoj priči: Nesrećni, usamljeni i ranjeni (FOTO)

06.07.2023

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Reč je o duo drami koja prikazuje toplu, ljudsku priču između dvoje naizgled sličnih osoba, koji se sreću tokom razdoblja od tri decenije

Sloboda Mićalović i Vuk Kostić u potresnoj i emotivnoj priči: Nesrećni, usamljeni i ranjeni (FOTO)
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Premijera predstave "Dečije povrede" autora Džozefa Radživa, u režiji Ivana Vukovića, u kojoj jedine uloge tumače Sloboda Mićalović i Vuk Kostić, održana je sinoć u Teatru Vuk u Beogradu, u okviru 31. BELEF-a.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Pre izvođenja komada, na pozornicu je izašao reditelj Vuković i obratio se publici rekavši da će prisustvovati nekoj vrsti generalne probe, jer predstava još uvek nije gotova. Vuković je dodao da će zvanična premijera biti na jesen u nekom od beogradskih pozorišta ili možda na proleće 2024. godine. Tako je objasnio publici da mogu vraćati neke scene ispočetka, i da se zato ne iznenade, jer je to sasvim prirodno. Međutim, tokom celog izvođenja, nikakvi prekidi se nisu desili, nijedna pauza, niti je delovalo kao proba, koliko su glumci Sloboda Mićalović i Vuk Kostić bili uigrani i spremni, baš za pravu, zvaničnu premijeru.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Reditelj je ostao da sedi u desnom uglu scene i čita delove drame kao narator, da predstavlja didaskalije - sve pojedinosti u komadu koje se nalaze u zagradama i označavaju bliže obrazloženje toka radnje i vremensku odrednicu.

Vidanje dečijih povreda

Reč je o duo drami koja prikazuje toplu, ljudsku priču između dvoje naizgled sličnih osoba, podjednako nesrećnih i usamljenih, koji se sreću tokom razdoblja od tri decenije. Drama se odvija nehronološki, vremenski skače u prošlost, onda iznenada ide u budućnost, da bi se vratila u sadašnjost, što doprinosi dinamici i atraktivnosti radnje.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Komad opisuje platonski emotivni odnos junaka koji se od njihove 8. do 38. godine susreću najviše u ambulanti, vidaju svoje rane, odnosno kako naziv kaže - dečije povrede, koje su i psihološke, fizičke, na svaki način bolne, kroz patnju i neprijatnosti.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Delo “Dečije povrede” je crna i romantična komedija, melodrama, koju je američki dramski pisac Džozef Radživ napisao 2011. godine. Autor je prema oceni stručnjaka, jedan od najoriginalnijih mladih dramaturga, finalista za Pulicerovu nagradu 2010. godine sa dramom "Bengalski tigar u bagdadskom zoološkom vrtu", i laureat nagrade “Obi” 2018. za komad "Opiši noć".

Uvek sa novim ožiljcima

Već od prve scene, u školskoj ambulanti, "Dečije povrede" prate sudbinu devojčice Kajlin, sa teškim bolom u stomaku i dečaka Daga, koji se upravo sjurio sa krova škole biciklom. Komad opisuje njihove susrete po raznim mestima za lečenje, uvek sa novim ožiljcima, i na telu i duši, a dirljivo je kako kroz razvojni put njihove veze tokom 30 godina, iako su sa nekim drugim osobama u ljubavi, zapravo nikada ne odustaju jedno od drugog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike