Kada komšije zarate zbog devojaka za udaju: Održana premijera "Ribarskih svađa" u Narodnom pozorištu (FOTO)

03.07.2023

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Komad je prvi put izveden na karnevalu u Veneciji 1762. godine, i poznato je da je autor svoje junake stvorio inspirisan istinitim susedima u malom ribarskom mestu

Kada komšije zarate zbog devojaka za udaju: Održana premijera "Ribarskih svađa" u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Premijera predstave „Ribarske svađe”, prema komediji Karla Goldonija, u režiji Ane Tomović, održana je na maloj sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

U glumačkoj podeli nove verzije nekada hit komada nacionalnog teatra su Nedim Nezirović, Ivana Šćepanović, Tamara Šustić, Vučić Perović, Jovan Jovanović, Hadži Nenad Maričić, Zlatija Ivanović, Iva Milanović, Teodora Dragićević, Dragan Sekulić i Branislav Tomašević.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Rediteljka Ana Tomović je uradila adaptaciju čuvenog dramskog teksta pravca “commedia dell'arte”, koji se igra u prevodu Ive Tijardovića. U pitanju je komedija vodviljskog mehanizma, odnosno prave komedije situacije, gde su isprepletane sudbine 11 likova kao jedan mikrokosmos u makrokosmosu, mozaik dramaturških dešavanja u jednom ribarskom mestu.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Likovi koji izazivaju smeh i radost kod publike

Komad „Ribarske svađe“ italijanskog pisca Karla Goldonija prvi put je izveden na karnevalu u Veneciji 1762. godine, i poznato je da je sam autor svoje junake stvorio inspirisan istinitim susedima u malom ribarskom mestu. Zaplet se vrti oko dve ribarske porodice u komšiluku čije su kuće jedna do druge, a scenografija nove predstave je veoma slikovita, raskošna, autentična i privlačna.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Zajedničko je da obe kuće imaju devojke za udaju, a upravo oko toga se iznenada rađa sukob koji narasta do ogromnih dimenzija, i komične situacije se samo nižu jedna za drugom, veoma brzo, dinamično, gotovo u stilu muzičkog video spota, reklame, slepstik komedije ili nemog filma.

- U radu sa glumcima želim da ostanemo na tragu topline, ljubavi i ljudskosti, a pre svega na tragu jako dobre karakterizacije likova koji izazivaju smeh i radost kod publike - istakla je rediteljka Ana Tomović.

Ovo je treća postavka komada „Ribarske svađe“ u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike