Održana premijera predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola": Povratak u osamdesete (FOTO)

23.06.2023

10:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Scenografija je maštovito kreirana i u potpunosti posvećena stilizaciji, formi i estetici grafita ili generalno uličnoj umetnosti i uz atraktivnu muziku podseća na tinejdžerski mjuzikl

Održana premijera predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola": Povratak u osamdesete (FOTO)
Copyright ATA Images/Marija Mlađen

Premijera predstave „Tajni dnevnik Adrijana Mola” prema romanu Sju Taunzend, u produkciji pozorišta “Boško Buha”, održana je sinoć u Teatru Vuk u Beogradu.

Novi projekat je realizovan u dramatizaciji Milene Depolo i režiji Tatjane Mandić Rigonat, a nakon premijere na samom kraju pozorišne sezone, sledeće igranje će imati tek na jesen, u sezoni 2023/2024.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Mlada ekipa uz Katarinu Gojković i Zorana Cvijanovića

Glumačku ekipu čini uglavnom redovni ansambl “Boška Buhe” uz pojačanje u vidu mladih nada: Mladen Lero, Andrijana Oliverić, Stefan Bundalo, Anja Pavićević, Andrej Nježić, Relja Janković i Uroš Jovčić, a uz njih tu su i iskusni glumački profesionalci Katarina Gojković i Zoran Cvijanović.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Roman „Tajni dnevnik Adrijana Mola“ poslužio je kao osnova za ovu predstavu, a serijal o tom junaku tinejdžeru se sastoji iz osam knjiga. Scenografija je maštovito kreirana i u potpunosti posvećena stilizaciji, formi i estetici grafita ili generalno uličnoj umetnosti i uz atraktivnu muziku podseća na tinejdžerski mjuzikl.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Prvi u serijalu romana o dečaku Adrijanu Molu donosi univerzalnu priču ispisanu u formi dnevnika u kome otvoreno piše o razvodu svojih roditelja, prvom zaljubljivanju, odnosima sa vršnjacima, o položaju i životu neshvaćenog pesnika i intelektualca.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Sve isto kao i pre 40 godina

Predstava je zadržala taj duh, atmosferu i ikonografiju 80-ih godina, gde je čak i izbor muzike omaž britanskoj pank rok muzici (Dejvid Birn i "Talking Heads", Igi Pop i "The Stooges"). Komad korespondira sa današnjim trenutkom i aktuelnim temama, kao što je razvod roditelja zbog preljube, borba za starateljstvo, vršnjačko nasilje, buntovnički pristup junaka, sukob sa roditeljima, otac koji ostaje bez posla kao tehnološki višak, nemaština, tako da se istorija nastavlja i nakon 40 godina od kada se odigrava radnja.

ATA Images/Marija Mlađen
 

Britanska autorka Sju Taunzend (1946-2014) bila je najpoznatija po slavnom književnom serijalu o Adrijanu Molu iz osam nastavaka, a tokom života je pisala novele, humoreske i pozorišne komade, a bila je istaknuta i kao novinar.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike