70 godina filma pod zvezdama u Puli: Čuveni festival obeležava jubilej uz sećanje na svoje najlepše dane i jednu veliku glumicu

04.07.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Posetioce očekuje bogat i atraktivan program

70 godina filma pod zvezdama u Puli: Čuveni festival obeležava jubilej uz sećanje na svoje najlepše dane i jednu veliku glumicu
Copyright Profimedia

Organizatori Pulskog filmskog festivala, koji će biti održan od 15. do 23. jula, saopštili su da će veliki jubilej obeležiti izdavanjem monografije "70 godina filma pod zvijezdama u Puli". Tokom festivala biće predstavljena knjiga o njegovih 70 godina, nastala u saradnji Javne ustanove Pula film festival i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, a uredile su je Lana Skuljan Bilić i Sanela Pliško, nakon dvogodišnjeg rada, navodi se u saopštenju.

Profimedia
 

Svi segmenti života festivalske Pule

Kako je navedeno, još 1978. objavljena je jedina dosadašnja monografija "207 festivalskih dana u Puli" Ranka Munitića, povodom 25 godina Festivala jugoslovenskog igranog filma u Puli.

- Istraženi su i pregledani raznovrsni fundusi arhiva, kinoteka, muzeja, filmskih centara, biblioteka i drugih institucija u Hrvatskoj i ostalim državama sa prostora nekadašnje države. Naročito su bile vredne i atraktivne lične arhive pojedinih učesnika festivalskih događaja. Publikacija podrobno izlaže zašto festival voli Pulu, a Pula festival - navele su Skuljan Bilić i Pliško.

Profimedia
 

Pulski filmski festival je najavio i izložbu "Sedamdeset godina festivala", na trgu Đardini, koja će kroz fotografije i dokumente iz raznovrsnih arhiva, muzeja, kinoteka i filmskih centara prikazati sve segmente života festivalske Pule: od organizacione strukture, filmskih plakata, filmova i nagrada, a uključiće i zanimljivosti koje su pratile festival.

Sećanje na Enu

Kako je najavljeno, izložba fotografija "Dogodilo se osamdesetih" Igora Dražića će u bioskopu Vali doneti dašak atmosfere oko Arene i u gradu za vreme festivala između 1983. i 1987. godine, dok će "Sjećanje na Enu" Slobodana Ivetića u Galeriji SKUC predstaviti crno-bele fotografije glumice Ene Begović (1960. - 2000.), tada dvadesetogodišnje zvezde u usponu.

Ena Begović/Printscreen YouTube
 

Tokom festivala, “Dušan Vukotić Vud - izložba filmskih karikatura” prikazaće karikature na temu festivala oskarovca Vukotića (1927-1998), koji je u časopisu Filmska kultura imao stalnu kolumnu/karikaturu od 1957. do 1989. godine.

Emocije, priče, sećanja...

Povodom brojnih aktivnosti za 70 godina festivala, direktorka Pula film festa Tanja Miličić je ocenila da je festival deo "identiteta, odrastanja, sazrevanja, starenja i sve nas uz njega vežu neke priče, emocije, sećanja, impresije, asocijacije, slike i reči".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike