Slavni maestro Zubin Mehta: Emotivne reči o Ivanu Tasovcu (FOTO/VIDEO)

16.06.2023

12:45

0

Autor: Dejan Ćirić

"Veoma se radujem ponovnom susretu sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom sa kojim delim dugotrajne uspomene", izjavio je dirigent

Slavni maestro Zubin Mehta: Emotivne reči o Ivanu Tasovcu (FOTO/VIDEO)
Zubin Mehta - Copyright Promo/Wilfried Hösl

Povodom velikog jubileja, stogodišnjice orkestra, Beogradska filharmonija priređuje Gala koncert sa legendarnim maestrom Zubinom Mehtom, 20. juna 2023. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Beogradski nastup ujedno otvara regionalnu turneju Mehte i Beogradske filharmonije koja se nastavlja u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan. 

Promo/Orange studio
 

Građenje mostova

- Bila mi je velika želja da sa Beogradskom filharmonijom obiđem zemlje regiona jer smo zajedno bili u Dubrovniku 2011. godine, a prilikom poslednje posete Beogradu 2021. predložio sam tu ideju predsedniku Vučiću, da idemo u južniji deo regiona i on je tu ideju odmah podržao. Smatram inicijativu Otvorenog Balkana veoma važnom, a kroz jezik muzike koji ima veliku snagu treba uvek da nastojimo da gradimo mostove između nas. Drago mi je da u tome mogu da doprinesem koncertima koje ću održati sa Filharmonijom u Tirani u kojoj nikad nisam bio, kao i da se vratim u Skoplje gde sam dirigovao odmah nakon zemljotresa 1963. godine - izjavio je maestro Mehta.

Promo/Marko Đoković
 

Na programu sva tri koncerta Mehta će predvoditi orkestar u izvođenju "Simfonije br. 7" Ludviga van Betovena i „Fantastične simfonije“ Hektora Berlioza. Nakon Gala koncerta na Kolarcu 20. juna, slede nastupi u zgradi Nacionalne opere Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna. 

Bez Tasovca pored sebe

Uoči svog dolaska čuveni maestro Mehta kaže:

- Veoma se radujem ponovnom susretu sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom sa kojim delim dugotrajne uspomene. U živom sećanju mi je prvi nastup sa ovim orkestrom davne 1958. godine, a prilikom svakog narednog zajedničkog koncerta susretao sam sve bolji i bolji ansambl. Pre dve godine, kada smo nastupali zajedno, bio sam zadivljen nivoom orkestra koji zaslužuje svaku moguću podršku. Čestitam voljenoj Beogradskoj filharmoniji veliki jubilej i ponosan sam što ga obeležavamo zajedno, 20. juna na Kolarcu - rekao je dirigent i dodao:

- Svi mi volimo tu salu, ali Filharmonija već dugo sanja svoju novu Koncertnu dvoranu koju je zaslužila da bi dostigla nove visine u drugom veku postojanja. Izuzetno me veseli činjenica da je detaljni projekat za novu zgradu u finalnoj fazi i želja mi je da novu Koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije što pre otvorimo zajedno. Koncert povodom filharmonijske stogodišnjice je moj 11 nastup sa orkestrom i biće mi veoma neobično da ne vidim mog velikog prijatelja Ivana Tasovca pored sebe.

Promo / BF / Marko Đoković
 

Rušenje barijera snagom muzike

Jedan od najvećih dirigenata današnjice i najznačajniji prijatelj Beogradske filharmonije, dokazani je autoritet u iniciranju izgradnje mostova između različitih kultura. Svojom jedinstvenom energijom i vizijom, doprineo je rušenju brojnih barijera koristeći snagu muzike. Beogradskoj filharmoniji pomogao je mnogo puta, od nabavke instrumenata do podrške prvi prvoj američkoj turneji, uvek hvaleći napredak i kvalitet orkestra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike