Nikad nisam mislio da će se „Krvava bajka“ ponovo desiti: Obeleženo 125 godina od rođenja Desanke Maksimović

16.05.2023

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Akademija je počela minutom ćutanja u čast svih tragično nastradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca

Nikad nisam mislio da će se „Krvava bajka“ ponovo desiti: Obeleženo 125 godina od rođenja Desanke Maksimović
Copyright Printscreen/Youtube/ Pobednik1985

Zadužbina Desanke Maksimović sinoć je svečanom akademijom "Iza štita poezije" u Narodnoj biblioteci Srbije i izložbom "Moj svet" obeležila 125 godina od rođenja čuvene pesnikinje i tri decenije svog rada.

Printscreen/Youtube/ Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal
 

Akademija je počela minutom ćutanja u čast svih tragično nastradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca.

Njena poezija ispunjava naše živote

U besedi koju su prisutni čuli u audio-formatu zbog odsutnosti Ljubodraga Simovića, akademik je ocenio da su svi lirski junaci Desanke Maksimović "njeni brankovinski zemljaci, seljaci, žene, koje mese hleb, kovač, vodeničar, kopač bunara, prosjaci i jeretici".

- „Sav svemir je u meni“, rekla je u jednoj od pesama, „a sve je od mene veće“. Koja je to tačka na Zemlji sa koje treba krenuti i koliki je vrh na koji se treba popeti da bi se videlo ono što je videla Desanka - primetio je Simović.

printscreen/youtube/rts
 

Pozdravljajući prisutne, pomoćnica u Ministarstvu kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je istakla da se obeležavaju dva velika jubileja i da je Maksimovićeva "srpska pesnikinja čija poezija ispunjava naše živote".

- Da nacionalna pesnička kultura nema nikog drugog do Desanke, ne bi bila siromašna, ni mala - istakla je Vanušićeva.

Nova „Krvava bajka“

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo je naglasio da je haljina Desanke Maksimović, izložena u okviru postavke "Moj svet" u holu NBS, "skromna, lepa i odražava njeno prisustvo".

- Nikad nisam mislio da će „Krvava bajka“ biti aktuelizovana... počeli smo minutom ćutanja. Za sve nas je to šok - rekao je upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

24sedam/Katarina MIhajlović
 

Dodao je da ako su za Dobricu Ćosića govorili da je otac nacije, onda je Maksimovićeva majka nacije, koja "odražava maternju svetlost", i da je pesnikinju sa Brankom Ćopićem ujedinjavala - dobrota.

Fenomen srpske poezije i književnosti

Upravnica Zadužbine Desanke Maksimović, Svetlana Šeatović, istakla je da je pesnikinja fenomen srpske poezije i književnosti, posebna figura po obimu dela i njihovoj recepciji. Ona je podsetila da prva Desankina pesma datira još iz 1921. godine, a poslednju, nedavno otkrivenu i objavljenu, napisala je 1993, nekoliko dana pred smrt.

- Pored svih nesumnjivih estetskih vrednosti, njeno delo je izraz najviših humanističkih načela - ocenila je Šeatovićeva.

Printscreen/Youtube/ Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal
 

Zadužbina je tokom tri decenije objavila preko 112 izdanja knjiga i digitalizovala rukopise pesnikinje, a povodom dvostrukog jubileja objavljene su knjige poezije Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje", "Iza štita poezije" i "Šumska ljuljaška".

Izložba „Moj svet“

Na akademiji su prvi put uručene zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima koji su pomogli rad Zadužbine i doprineli očuvanju lika i dela naše najveće pesnikinje.

Na izložbi "Moj svet" autorke Mirjane Stanišić prvi put je izloženo nekoliko Desankinih rukopisa, uključujući nedavno pronađenu poslednju pesmu, naslovljenu "Početak pesme", kao i njene beležnice i prepiske.

printscreen/youtube/rts
 

Književna nagrada "Desanka Maksimović" za 2023. godinu za ukupan doprinos srpskoj poeziji biće uručena Zlati Kocić na Desankin rođendan, 16. maja u podne, u Brankovini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike