Pomama za „Edipom“ u Zagrebu: Jedna od najboljih srpskih predstava rasprodata u rekordnom roku (FOTO)

31.05.2023

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Do sada je ovaj komad videlo 17.000 ljudi, a karte se uvek rasprodaju u roku od nekoliko sati

Pomama za „Edipom“ u Zagrebu: Jedna od najboljih srpskih predstava rasprodata u rekordnom roku (FOTO)
Edip foto Nebojsa Babic 13 - Copyright Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić

Predstava „Edip“ u režiji Vita Taufera, 1. i 2. juna gostuje na sceni ZKM-a u Zagrebu. Karte za oba izvođenja rasprodate su još prošle nedelje.

U Sofoklovoj tragediji o Edipu igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Muzičari su Marko Radojević (pevač), Darko Golić (kontrabas) i Luka Lopičić (harmonika). Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut - Magnifico i Aleksander Pešut - Schatz!.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Jedna od pet najboljih predstava beogradskih pozorišta

Od premijere 17. septembra prošle godine, predstava je odigrana 29 puta pred prepunom salom Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a glumci su svaki put sa scene ispraćeni ovacijama. Do sada je ovu predstavu videlo više od 17.000 gledalaca, a karte za tri do četiri izvođenja mesečno, od same premijere, bile su rasprodate u roku od nekoliko sati. U novembru, ansambl „Edipa“ doživeo je ovacije pred punom salom Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Naslovna uloga u predstavi „Edip“, Milanu Mariću donela je „Nagradu grada Beograda“ za pozorišno stvaralaštvo u 2022. godini. Predstava je prema glasovima posetilaca portala Kinopolis, proglašena najboljom u 2022, a Milan Marić i Nataša Ninković izlasani su za najboljeg glumca i glumicu. Na godišnjoj listi najboljih predstava lista Politika, „Edip“ je na petom mestu, a prema oceni kritičara Večernjih novosti jedna je od pet predstava iz 2022. koje ne treba propustiti.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Priznanja i nagrade

Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su reditelj predstave Vito Taufer i glumci Milan Marić, Nataša Ninković i Marko Radojević. Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ pripala je Milanu Mariću koji je dobitnik i nagrade „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a u 2022. Nagradu „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca dobio je Joakim Tasić za uloge Glasnika iz dvora u predstavi „Edip“ i Saturnina u predstavi „Tit Andronik“.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Poslednje gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ZKM-u bilo je u decembru 2019. godine sa predstavom „Lorencačo“ dok je gostovanje zagrebačkog pozorišta u martu 2020. sa predstavom „Pansion Eden“ otkazano zbog izbijanja pandemije.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

JDP je prošle godine u maju gostovalo u Zagrebu na sceni Hrvatskog narodnog kazališta sa predstavom "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike