Predstava u kojoj je igrao čuveni Manda slavi 10. rođendan: Njegova Anja u glavnoj ulozi (FOTO)

30.05.2023

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj poznati srpski komad iz 19. veka na nepretenciozan i duhovit način osvrće se na našu tradiciju i goruće probleme

Predstava u kojoj je igrao čuveni Manda slavi 10. rođendan: Njegova Anja u glavnoj ulozi (FOTO)
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Komedija Koste Trifkovića „Izbiračica“, u režiji Nikole Zavišića, obeležiće 31. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u 19.30, vredan jubilej - deset godina od premijere.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Ovaj poznati srpski komad iz 19. veka, u Zavišićevoj postavci, na nepretenciozan i duhovit način osvrće se na našu tradiciju i goruće probleme.

Sve je ostalo kako je napisano, samo su svi mrtvi

- Izbiračica je ostala vodvilj, ostala je komedija, a ja sam je sve ovo vreme intimno nazivao melanholičnim vodviljem. To je priča o našim naravima i problemima našeg silnog izbiranja, koje nas na kraju nigde ne dovede - podseća Zavišić koji u svojoj rediteljskoj koncepciji nije želeo da komad izmesti prostorno i vremenski.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

- Sve je ostalo kako je napisano, samo su svi mrtvi. Trifkovićev svet je oživeo u svom mrtvilu. Kao omča oko vrata obavija nam se vlastito odsustvo hrabrosti i odgovornosti, danas krajnje nepopularnih moralnih vrlina. U narodu se često koristi izreka probirač nađe otirač, a naša predstava govori i o tome koliko se to i metaforično i bukvalno prenosi i na našu svakodnevicu. Virimo u tuđe sudbine, a vlastiti život prolazi pored nas i mi nemamo mogućnost ili ne umemo da nađemo put do promene - smatra Zavišić.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Manda u ulozi Tošice

Glavnu ulogu Malčike - devojke za udaju koja ne može da se odluči između nekoliko prosaca, tumači Anastasia Anja Mandić, a u podeli su i Dragan Nikolić (Sokolović), Aleksandra Nikolić (Jeca), Sena Đorović (Saveta), Zoran Ćosić (Timić), Ivana Šćepanović (Kata), Milena Đorđević (Milica), Ivan Bosiljčić (Branko), Darko Tomović (Štancika), Vučić Perović (Tošica) i Nemanja Konstantinović (Jovan).

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Na premijeri 14. maja 2013. godine, a potom sve do iznenadne smrti, sredinom juna 2015. godine, ulogu Tošice tumačio je Milorad Mandić Manda koga je zamenio Vučić Perović.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Jedno vreme, umesto Ivana Bosiljčića ulogu Branka igrao je Miloš Đorđević, a posle nekoliko sezona, rolu Milice trajno je od Tamare Stošić preuzela Milena Đorđević.

Trijumf na „Danima komedije“

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, Zavišić je bio zadužen i za scenografiju sa Mirašem Vuksanovićem, kao i za dizajn svetla sa Miodragom Milivojevićem, dok grafički dizajn video materijala potpisuje Goran Balaban. Kostime je kreirala Suna Kažić, muziku su komponovali Sanja Lončar i Andrija Pavlović, scenski pokret je uradio Damir Todorović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Na 43. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Danima komedije“ u Jagodini, 2014. godine, „Izbiračica” je osvojila četiri nagrade - za najbolje rediteljsko ostvarenje, za najbolje glumačko ostvarenje, za najbolju kostimografiju i za najbolju scenografiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike