Kako bi danas govorila Sonja Savić: Pet glumaca izgovara reči tragične heroine srpskog glumišta (FOTO)

23.05.2023

16:40

0

Priča o slobodi, ljubavi, istini, ali i tužnoj sudbini

Kako bi danas govorila Sonja Savić: Pet glumaca izgovara reči tragične heroine srpskog glumišta (FOTO)
Prizor iz predstave "Ko igra Sonju Savić" - Copyright BusPlus produkcija

Predstava “Ko igra Sonju Savić” premijerno je izvedena u Čačku, juče, u okviru projekta "Čačanska rodna"- Kulturne prestonice Srbije 2023. 

Sonja Savić u ulozi pet glumaca priča priču o svom životu umetnika na ovim prostorima.

Priču o slobodi, ljubavi, istini, ali i tužnoj sudbini ispratila je prepuna sala u Kulturnom centru Čačak,  a na kraju predstave glumci i autorska ekipa pozdravljeni su višeminutnim stojećim ovacijama.

BusPlus produkcija
 

Ovo je autorska predstava reditelja Andraša Urbana koja je produkcijska saradnja Gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra Beograd.

Priča o izgubljenim generacijama i talentima

Posle premijere, reditelj je izjavio da su glumci herojski izveli predstavu i da je pozitivno zatečen čačanskom publikom koja je došla u velikom broju i u punoj koncentraciji gledala celu predstavu u punoj sali.

- Ovo je priča o izgubljenim generacijama i talentima. O tome kako na ovim prostorima samo do određene granice postojimo, a onda se sve ,,samelje” u nešto… - rekao je reditelj.

BusPlus produkcija
 

Autorka  teksta, Vedrana Božinović, izjavila je:

- U ovoj prestavi korišćene su Sonjine reči, jer čitajući sve što su drugi rekli i pisali o njoj, shvatila sam da je najvažnije ono što ona govori sama. Sonja je komunicirala sa nama kroz dva meseca rada na ovoj predstavi i Sonja će komunicirati sa scene sa publikom koja ovu predstavu bude gledala.

Ova predstava postavlja veoma važna pitanja, zato što ih ne postavljamo mi, nego ih postavlja Sonja.

- Pitanja o granicama, o tome ko ih postavlja i ko na njih pristaje, o slobodi, ali, za mene  važno, pitanje o odgovornosti čoveka i o odgovornosti umetnika - istakla je autorka teksta.

BusPlus produkcija
 

Autorski tim predstave čine: Andraš Urban (režija, koncept, scenografija), Vedrana Božinović (dramaturgija), Selena Orb (kostim), Irena Popović Dragović (muzika), Aleksandar Bradić (izvršna produkcija).  Igraju: Nikola Voštinić, Bratislav Janković, Borjanka Ljumović, Ivana Terzić, Julija Petković.

Prva repriza predstave biće u Bitef teatru u Beogradu, 24. maja.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike