Nastavak o "Pušenju": Nele Karajlić poručio - "Ja sam metafora za bend"

23.05.2023

10:05

0

Činilo se da su nekadašnji drugari iz grupe odavno zakopali "ratne sekire" ali najavom tužbe na videlo su izašli stari nesporazumi

Nastavak o "Pušenju": Nele Karajlić poručio - "Ja sam metafora za bend"
Nele Karajlić na koncertu - Copyright Stefan Tomasevic/ATAImages

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest protekle nedelje da će Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, iz  "Zabranjenog pušenja" tužiti Neleta Karajlića zbog kršenja autorskih prava.

Činilo se da su nekadašnji drugari iz benda "Zabranjeno pušenje" odavno zakopali "ratne sekire", međutim najavom tužbe očigledno je da još uvek ostaje nejasno šta će se dešavati sa nasleđem ove muzičke grupe koja je obeležila čitav jedan period.

Promo/ETM Produkcija
 

Nakon najave tužbe oglasio se Nele Karajlić, pa potom ponovo Sejo Sekson sa novim šokantnim optužbama da bi ovog puta Nele Karajlić odgovorio putem svoje Fejsbuk stranice, a njegov post prenosimo u celosti.

Ništa novo za moj „četnički“ status

"Nastavak o Pušenju...

Svojim novim saopštenjem Sejo Sekson je naš nesporazum smestio u domen politike. To mi je, moram da priznam, pomalo dosadno.

Njegovi dokazi da sam ja četnik su me u potpunosti razočarali. Nadao sam se da je na internetu našao nešto novo, drugačije, koje ni ja nisam ranije znao. Jedna fotomontaža, par preuzimanja mojih izjava iz „rekla kazala“ izvora, jedna analiza nekog mog intervjua jedna pesma… Šteta!

Bio sam uveren da ću otkriti nešto novo o sebi. Ništa novo za moj „četnički“ status. Još uvek sam daleko od čina vojvode.

Al, hajde kad je već spomenuta pesma "Wanted man" da kažem koju reč. "Wanted man" je pesma koja govori o manijakalnoj potrebi svake vlasti da ima svog „neprijatelja broj 1“. Naš izdavač u Parizu prvo je pomislio da se radi o Osami bin Ladenu, ali Wanted man je metafora.

Stefan Tomasevic/ATAImages
 

U jednoj pauzi od četiri takta, pred sam kraj pesme, mi smo na koncertima imali tri verzije „odbrojavanja“ . Jedna je govorila o Radovanu, jedna o Abdiću, a Jedna o Gotovini.

Ovu o Radovanu već znate. Druge dve su… Ko ne voli Abdić Fiću osuo se po glaviću, Ko ne voli Gotovinu, popušio polovinu. Zato mi nije jasno zašto sam posle ove pesme ostao samo četnik?

Trebalo bi da budem razapet (hvaljen) sa sve tri strane. Celi moj rad obeležen je ironijom i sarkazmom. Isti je slučaj i sa ovom pesmom. Ne znam šta je tu čudno.

Nisam video Radovana, Aliju, Tuđmana i Slobu

Razumem i lament nad gradom koji je mnogo propatio u 1.000 dana opsade, te strahote koje je taj svet dole doživeo. Sve je to užas kojeg sam ja predosećao i protiv koga sam se borio dok je borba imala smisla.

Verujem da se Sejo seća na šta sam ja upozoravao dve godine pre rata? Kome sam ja snimao Nadrealiste? Kome sam se obraćao, ako ne njemu i tim ljudima koji dole žive. Za te skečeve nije potrebno da šaljem linkove. Jako ih dobro poznaje cela Jugoslavija. Moj jedini cilj bio je MIR.

Zbog tog Mira sam podržavao reformiste. Jedini političar kojem sam tada stisnuo ruku bio je Ante Marković.

Radovana, Aliju, Tuđmana, Slobu nikada u životu nisam video... a ni podnosio. I danas nam je potreban mir. Zato i sviram sa Stefanom. Mir je, po meni, moguć samo otvorenim i jasnim dijalogom i međusobnim poverenjem. Na žalost, neki ljudi na ovom tlu još uvek nemaju taj kapacitet.

Promo/ETM Produkcija
 

Podela pesama na većinske i manjinske autore mi izgleda kao dirljiv pokušaj postavljanja pitanja gde sam ja u toj priči?

Šta bi od tih pesama bilo da ih je pevao neko drugi?

Nikada nisam negirao Sejino autorstvo. Prijavljujući pesme koje izvodim, svakoj sam stavio i ime autora. Nikada nisam negirao Sejin neverovatni talenat sklapanja stihova. Ali, šta bi od tih pesama bilo da ih je pevao neko drugi?

Ili, još bolje da postoji taj neko drugi koji bi zamenio mene, ove rasprave ne bi bilo.

Ja ne mogu da utičem na promotere. I moj cilj je kao i Sejin da se distanciram od "Zabranjenog pušenja". Ali, teško je bilo kome ko ima sliku o toj grupi da iz glave izbaci mene. Da sam ja samo bivši pevač, do ovakvih zabuna ne bi dolazilo. Ja sam metafora za taj bend i to je ono što smeta i meni i Seji.

Jasmin Jatić
 

Sejo je imao više od dvadeset godina da ispravi tu sliku. Nije u tome uspeo, pa je ova rasprava posledica toga.

Na kraju prihvatam predlog moga bivšeg kolege da sa ovo malo srca pevam samo svoje pesme.

Tako će i biti u Zagrebu na koncertu Rok el Klasiko. Neće biti ni jedne pesme na kojoj je radio Sejo Sekson. Dođite da se uverite.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike