Neostvarena želja Vlade Divljana: Iako je već bio bolestan nadao se da će uspeti da uradi jednu stvar

11.05.2023

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Danas slavimo život, jer je to Vlada uvek radio, voleo je život. Tu smo da se prisetimo našeg prijatelja, umetnika i prelepog večnog dečaka“, naglasio je Zoran Vulović

Neostvarena želja Vlade Divljana: Iako je već bio bolestan nadao se da će uspeti da uradi jednu stvar
Vlada Divljan - Copyright infobalkan.org

Tribina "Odnesi me... Novi talas i '80 filmska muzika Vlade Divljana" održana je u Ustanovi kulture ''Parobrod'', u ciklusu “Divljan dan 2”, na rođendan velikog srpskog rok muzičara.

Moderator i autor tribine bila je Vesna Vukajlović, dok su gosti bili pisac, novinar i bivši muzičar Branko Rosić, filmski reditelj Radivoje Raša Andrić, kao i muzički menadžer, producent, nekada član benda “U Škripcu” Zoran Vulović Vule.

Prvo je prikazan dugometražni dokumentarni film "Nebeska tema - Priča o Vladi Divljanu" (2019), scenariste i režisera Mladena Matičevića, a planiran je i koncert nakon tribine, koji je usled tragičnih događaja koji su zadesili Srbiju protekle nedelje, odložen do daljnjeg.

Youtube/rudi uran
 

Vukajlovićeva je na početku napomenula da se “nakon sedam veoma mučnih dana večeras malo bavimo nekom drugom temom”, koja je takođe tužna, jer se obeležava rođendan, taj nekada srećan dan i datum 10. maj, a od 2015. godine Vlada Divljan, jedan od “Idola”, više nije sa nama.

Poslednji koncert u Beogradu

- Danas slavimo život, jer je to Vlada uvek radio, voleo je život. Tu smo da se prisetimo našeg prijatelja, umetnika i prelepog večnog dečaka - bili su prvi utisci Zorana Vulovića koji je sarađivao sa Divljanom u vidu organizacije nekoliko njegovih koncerata u Beogradu. Vulović je ispred svoje koncertne agencije “Long Play” uspešno dovodio Divljana iz Beča u prestonicu na uvek rasprodate koncerte na scenama Doma omladine i bivšeg Doma sindikata.

On je ocenio da je grupa “Idoli” bila pravi svetski bend, tako su zvučali, izgledali, i bili “prava ekipa, gde je svako imao svoju ulogu, kao da su u filmu ili predstavi, a Vlada je glavni glumac, i to se nije nikada ponovilo, nema sličnog benda u novijoj istoriji”.

- Toliko je želeo da održi i taj poslednji koncert u Beogradu, iako je bio bolestan. Samo me je nazvao, i ovim rečima saopštio: Imam rakčinu”. Baš se tako izrazio. Naravno, nije mi bilo dobro. Pitam se šta bi nam taj dečak rekao danas da je sa nama. Taj koncert je neverovatno želeo da realizuje, da je to bilo fascinantno, da je nekome toliko stalo do muzike i svoje publike - prisetio se Vulović tog neostvarenog koncerta, a onda se osvrnuo na njihovo upoznavanje davnih godina.

infobalkan.org
 

Podrška od početka

Vulović je bio jedna od ključnih figura pop rok benda “U Škripcu” kojeg su sa njim osnovali 1980. godine dramaturg Milan Delčić Delča i Aleksandar Vasiljević Vasa. On je objasnio da je bend nastao sasvim slučajno, kao ideja za jednu pozorišnu predstavu dužeg naziva “Ne verujte onima koji kažu da ovaj komad nema jedinstvo radnje”, koju je napisao Delča, ali taj projekat nije bio realizovan, već je umesto njega formirana muzička grupa.

- U to vreme nije bilo važno da se bude virtuoz u muzici, na bilo kom instrumentu, već je bilo značajno da se ima ideja, a grupe su obično nastajale kada se dogovore drugari iz kraja. Delča i ja smo živeli baš blizu, i tako smo krenuli u tu priču. Jednom prilikom nas je slušao Vlada Divljan, pustili smo mu naše pesme, i on je rekao: “Samo napred!”. Divljan je nama bio podrška od početka, uvek je znao izvanredno da svira, i ako on kaže takve reči, znači da vredimo. Tačno je znao kako da te pogura napred - evocirao je uspomene Vulović i dodao da je Zdenko Kolar iz grupe “Idoli” u to vreme svirao kod njih na prvom albumu.

Večna vatra Vlade Divljana

Da bi mu se odužio kako treba, Vulović je organizovao mnoge Divljanove koncerte, što je uvek činio sa velikim zadovoljstvom.

- U mom poslu neke koncerte radite zbog slave, ili novca, a za Vladu Divljana sam to uvek radio isključivo iz ljubavi. Sve je uvek išlo tako lako sa njim, svaki dogovor, nikada problema. Divljan je bio pravi simbol lepog Beograda, jedno gospodstvo i dobrota. Mislim da je Vlada uvek tu oko nas, nije nigde otišao, jer to je plamen koji je on zapalio. To ne možemo da ugasimo, vatra gori svuda gde se slavi njegov rođendan, u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu. Tu smo da slavimo radost Divljana, bend “(Ne)normalni” uvek ima pune koncerte i često nastupa sto znači da ta njegova muzika živi. Jednostavno, ta vatra večno gori - zaključio je Vulović.

Filmska muzika

Ono o čemu se inače malo ili nedovoljno govorilo je i značajni doprinos Vlade Divljana filmskoj muzici u srpskoj kinematografiji, o čemu je imao prilike da govori režiser Radivoje Raša Andrić koji je sarađivao sa Vladom na hit filmu “Tri palme za dve bitange i ribicu” (1998).

- Evo da otkrijem da ja uopšte nisam imao tu zamisao da Vlada komponuje muziku za taj film, već je na tu ideju došao producent, koji je rekao: “Ostalo nam je da vidimo za muziku, pa koga bi mogli, hajde da zovemo Vladu Divljana”, na šta sam ja samo rekao: “Genijalno”. I onda smo došli na sastanak kod njega, nas petoro u jednoj sobici, a on kao domaćin je sedeo na podu, jer nije bilo mesta. Vlada je rekao da mu se film dopada i da želi da radi muziku - prisetio se Andrić i dodao da je bio “dovoljno pametan da sluša pametnijeg od sebe - Vladu”.

Raša je napomenuo da je Divljan bio izuzetno maštovit i kreativan, odmah je želeo da komponuje muziku u stilu naslova filma, da ima veze sa palmama, da stavi udaraljke, što je proizvelo i hit pesmu iz tog ostvarenja “Sve što hoću da znam”. Reditelj je veoma voleo omnibus film “Kako je propao rokenrol” za koji je Divljan takođe pisao muziku.

- Taj film je za mene bio prekretnica, da se dokaže da i takvi filmovi mogu da se snimaju kod nas, a ne da nužno budu samo američki na kakve smo navikli - rekao je Andrić. Kako je objasnio, obično su reditelj i montažer jedini ljudi koji odlučuju na kojim mestima se ubacuje muzika, tako da su Vladine delove montirali. I kasnije, kako su nešto menjali, Divljan im se javio da sve to popravi, odmah se “nacrtao” u montaži sa dva kofera gitara i odsvirao direktno šta je neophodno da se to umiksuje u sam film.

- Inače je Vlada završio fakultet za dizajn zvuka i odatle njegova sposobnost da tako lako stvara primenjenu muziku. Tom strukom se nije bavio, ali nije ni bilo potrebno, jer je očigledno bio usmeren na film, a i ovako retko talentovan za muziku - zaključio je Radivoje Andrić.

YouTube
 

Bez velikog priznanja

Književnik i novinar Branko Rosić, nekada deo pank rok benda “Urbana gerila”, izjavio je da je za njega “Vlada Divljan na neki način Pol Makartni”, te da mu nije jasno kako nikada nije u Srbiji dobio neko veliko, pravo priznanje.

- Divljan je trebalo da svira u Beogradskoj areni, a eto nije tamo nastupao, više na manjim mestima. Nije svirao ni u Sava centru, a tamo se odigrao taj divan koncert posvećen njemu, nažalost, posle smrti - naveo je Rosić i prisetio se da je za Divljana čuo odavno dok je bio u bendu “Zvuk ulice” sa kolegom Zdenkom Kolarom, sa kim će dalje stalno sarađivati, u grupama “Idoli”, “Vlada i Old Stars Band”, “(Ne)Vladina organizacija”.

- Sećam se da u bendu „Urbana gerila“ nismo priznavali uspehe „Idola“ ni „Šarla akrobate“, bio sam pravi starmali, kao panker, imao problema u ponašanju, i ceo taj Novi talas za nas nije bio veseo. I odjednom, na jednom koncertu „Idola“ u SKC-u ja sam shvatio njihovu genijalnost. Bili su zaista u potpunosti drugačiji od svega što smo do tada mogli da vidimo. Oni su bili tako originalni, a mi u „Urbanoj gerili“ smo više kopirali strane bendove, bili smo budalasti, naivni, ortodoksni. Sa „Idolima“ i posle njih, Vlada Divljan će za mene uvek ostati najbolji kompozitor ljubavnih pop pesama ikada - zaključio je Branko Rosić.              

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike