Jovan Maljoković proslavio 80. rođendan koncertom u Domu omladine: Život sam posvetio džez muzici (FOTO)

01.05.2023

09:15

0

Virtuoznost muzičara je izazvala ovacije publike

Jovan Maljoković proslavio 80. rođendan koncertom u Domu omladine: Život sam posvetio džez muzici (FOTO)
Jovan Maljoković - Copyright Nebojša Babić

Koncertom Okteta Jovana Maljokovića i Kamernog orkestara Roberta Lakatoša, sinoć je Dom omladine Beograda proslavio Svetski dan džeza,

Jovan Maljoković, čuveni srpski džez saksofonista i kompozitor, i jedan od najdarovitijih violinista današnjice Robert Lakatoš izveli su svoj reprezentativni novi program u raskošnoj produkciji, pod nazivom "Na raskrsnici svetova".

Nebojša Babić
Jovan Maljoković

Program koncerta muzički je predstavio prostor gde živimo, a gde se mešaju istok i zapad, kroz specifične motive etno muzike sa klasičnim džezom.

Ovacije publike

Koncert je pozicionirao Beograd kao jednu od evropskih prestonica džeza jer je prošao u atmosferi čuvenih džem - sešn svirki koje su obeležile bogatu istoriju Beogradskog džez festivala.

Virtuoznost Maljokovića i Lakatoša izmamila je ovacije publike u Domu omladine.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 - Naziv koncerta nije slučajan. Mi živimo na raskrsnici svetova. Ja sam svoj život posvetio džez muzici, ali sam od početka karijere težio i da stvorim prepoznatljiv zvuk koji će nositi pečat podneblja iz kojeg sam potekao. I ovaj moj novi program je na tom tragu. Ponosan sam na svoj bend koji u ovom sastavu svira već dvadeset godina – svi oni zaslužni su za “groove” koji nas razlikuje od ostalih.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Veliko mi je zadovoljstvo saradnja sa mladim, a već svetski priznatim violinistom Robertom Lakatošem i njegovim sjajnim kamernim orkestrom. Radujem se što će ih čuti i beogradska publika. Posebnu zahvalnost dugujem svom dugogodišnjem saradniku Ivanu Iliću koji je napisao fantastične aranžmane i diriguje orkestrom -izjavio je Maljoković uoči beogradskog koncerta.

Rođendanski koncert na Svetski dan džeza

Koncert je prvobitno izveden u produkciji 24. Novosadskog džez festivala, a svoju beogradsku premijeru je doživeo povodom Svetskog dana džeza.

Maljoković je ovog januara proslavio svoj 80. rođendan i ovo je ujedno bio i njegov “Rođendanski koncert na Svetski dan džeza”.

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, kao zvaničan UNESCO praznik. Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem koncerata, čija misija je promovisanje značaja džeza i popularizacija ovog muzičkog pravca kod najšire publike.

Budućnost džeza u Srbiji

O budućnosti džeza U Srbiji, Maljoković je u intervjuu Tanjugu rekao da "ne brine, jer ima priliku da vidi veliki broj školovanih džez muzičara u Srbiji koji imaju ideje i želju da ih predstave što širem auditorijumu"

Tanjug/Tara Radovanović
 

- Moja generacija je imala džez klub u Domu omladine Beograda... Imali smo publiku koja želela da sluša samo džez. Postoji Beogradski džez festival koji je svake godine svetkovina za ljubitelje džeza. Onda smo se izborili da se otvori program posvećen džezu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Sada imamo generaciju mladih školovanih ljudi koji predaju džez na Fakultetu muzičke umetnosti. Veoma sam ponosan na tu generaciju džez muzičara koji sviraju odlično - kazao je Maljoković.

On je dodao da u Srbiji ima trenutno 15 ili 16 festivala gde mladi bendovi mogu da predstave svoju muziku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike