Opera "Turandot" prvi put u Narodnom pozorištu: Raskoš sa predivnim arijama i uzbudljivim scenama (FOTO)

24.12.2022

15:00

0

Remek delo na sceni beogradskog teatra

Opera "Turandot" prvi put u Narodnom pozorištu: Raskoš sa predivnim arijama i uzbudljivim scenama (FOTO)
Opera "Turandot - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Opera Đakoma Pučinija "Turandot", pod dirigentskom upravom Stefana Romanija, u režiji Marija Pavla del Monaka, premijerno je izvedena sinoć u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Ovo opersko remek-delo urađeno je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenijanum koji su do sada realizovali već nekoliko veoma uspešnih zajedničkih predstava.

Druga premijera Pučinijevog remek-dela zakazana je za 30. decembar na sceni pozorišta Madlenianum.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Psihički raskoli glavne junakinje

Reditelj je pre premijere istakao da naslovna junakinja, uprkos svom bajkovitom okruženju, poseduje izrazito ljudske osobine ličnosti i vrlo realne psihičke raskole sa kojima se i običan čovek susreće.

- Podvlačim tematiku zaljubljivanja, a ne same ljubavi, jer je upravo zaljubljivanje princa Kalafa u princezu Turandot jedna nuklearna uvertira, čiji napon i opsesivna izdržljivost sprovode delo i igraju bitnu ulogu u transformaciji same Turandot. Ona se, iz jedne hladnokrvne, rigidne i linearne ličnosti, pretvara u nežno i humanizovano ljudsko biće koje je razrešeno tamnice sopstvenih misli i koje se oslobađa sopstvene surovosti - kazao je  mladi i veoma talentovani Mario Pavle del Monako koji prvi put režira u Beogradu.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Dramatične i napete scene

U operi "Turandot", tom raskošnom delu prepunom predivnih arija, ali i dramatičnih i napetih scena, naslovnu ulogu je sinoć oživela Jasmina Trumbetaš Petrović.

Uz nju na sceni nacionalnog teatra našli su se Ermin Ašćerić (Car Altoum/ Princ od Persije), Dragoljub Bajić (Timur), Rozario la Spina k.g (Kalaf), Snežana Savičić Sekulić (Liu), Vladimir Andrić (Ping), Darko Đorđević (Pang), Stefan Živanović (Pong), Milan Obradović (Mandarin) i balerina Milica Jević Drndarević (Duh princeze Lou-Ling).

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Nedelju dana kasnije, u Madlenijanumu, u podeli će biti Jasmina Trumbetaš Petrović (Princeza Turandot), Ermin Ašćerić (Car Altoum/ Princ od Persije), Ivan Tomašev (Timur), Janko Sinadinović (Kalaf), Sofija Pižurica (Liu), Ljubodrag Begović (Ping), Mladen Prodan (Pang), Siniša Radin (Pong), Milan Obradović (Mandarin) i balerina Milica Jević Drndarević (Duh princeze Lou-Ling).

U predstavi su učestvovali Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Osim dirigenta, internacionalni deo autorske ekipe čine i Vilijam Orlandi (scenograf i kostimograf), Volfgang fon Zubek (dizajner svetla) i asistent kostimografa Frančesko Bonati:

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Koreografiju je uradio Miloš Kecman, stručni saradnik na predstavi bila je Ivana Dragutinović Maričić, koncertmajstori su Edit Makedonska i Vesna Janšens, šef Hora je Đorđe Stanković, dok je pevače, pored maestra Romanija, pripremao i dirigent Đorđe Pavlović.

Publika je ovacijama ispratila protagoniste predstave, naročito prvakinju opere Narodnog pozorišta Jasminu Trumbetaš Petrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike