Kad napišem jednu pesmu, kao da sam tri deteta rodila: 30 godina od odlaska Desanke Maksimović

11.02.2023

10:00

0

Prvu ljubav doživela je sa 35 godina

Kad napišem jednu pesmu, kao da sam tri deteta rodila: 30 godina od odlaska Desanke Maksimović
Desanka Maksimović - Copyright printscreen/youtube/rts

Najvoljenija srpska pesnikinja Desanka Maksimović preminula je tačno pre 30 godina. Uz njene pesme mnoge generacije su sazrevale, učile o poeziji, prvoj ljubavi, rodoljublju...

Otišla je pre 30 godina u dubokoj starosti u 95. godini, ali njena poezija nikad nije bila aktuelnija.

Desanka Maksimović je rođena 1898. godine u selu Rabrovica gde je njen otac Mihajlo radio kao učitelj. Bila je najstarije dete u porodici. Odrasla je u Brankovini selu kraj Valjeva.

Wikimedia/Ljubivoje Rsumovic/Adligat
Desanka Maksimović

Prva ljubav sa 35 godina

- Imala sam sreću da detinjstvo provedem, tamo, gde se život najbolje saznaje i najlepše saznaje, gde nema ničega lažnog i izuzetnog sve kao i u drugih. Na izvorištu prirode. Možda je zato takva moja poezija koja najviše govori o prirodi o pticama - govorila je Desanka o svom detinjstvu.

Tek u svojoj 94. progovorila je o svojoj prvoj i jedinoj ljubavi, muškarcu kog je upoznala kao već poznata pesnikinja. Imala je 35 godina, zvao se Sergej Slastikov i bio je ruski emigrant koji se zbog ljubavi prema Desanki odrekao i svoje karijere.

Printscreen/Youtube/ Pobednik1985
Desanka Maksimović

- Pozvali su me Rusi jednog dana da u njihovom klubu održim predavanje i pročitam nekoliko svojih pesama. Tu sam upoznala Sergeja. Da li je to bila ljubav na prvi pogled? Verovatno! Ali, sigurno, moja prva ljubav i prvi muškarac s kojim sam se poljubila. Bila sam već zrela devojka. Kasnije smo se zbližili - opisala je Desanka.

Nikada nije zažalila što nije imala decu

Sergej Slastikov i Desanka Maksimović venčali su se 1933. godine. Kada se udala, mnogi su bili iznenađeni. Govorili su kako je mogla bolje da se uda. Da su je mnogi tražili i za njom uzdisali, ali ona je na to imala samo jedan odgovor:

- Ja sam se udala za čoveka kojeg je moje srce tražilo, bez obzira na to što je bio siromašan.

U njemu sam našla ono što sam želela.

Printscreen/Youtube/ Pobednik1985
Desanka Maksimović

Nikada nije žalila zbog toga što nije imala decu.

- Kasnije, u braku, moj stvaralački rad me celu ispunjavao. Kada bih napisala jednu pesmu, kao da sam tri deteta rodila. Toliko bih se istrošila. Ja sam se sva davala - ispričala je velika pesnikinja.

Sergej je preminuo 17 godina pre Desanke Maksimović, 1976. godine. Sahranjeni su u Brankovini kraj Valjeva, jedno pored drugog.

Prvu pesmu napisala je sa 14 godina

Desanka Maksimović prvu pesmu napisala je kada je imala 14 godina. Te prve pesme objavila je 1920. godine u časopisu „Misao“.

Prvo priznanje dobila je za pesmu “Strepnja” davne 1925. godine baš na konkursu časopisa “Misao”. Neke od njenih najpopularnijih pesama su „Predosećanje“,  „Prolećna pesma“, „Opomena“, „Na buri“, „Tražim pomilovanje“ i „Pokošena livada“.

Čuvši za streljanje đaka u Kragujevcu 21. oktobra 1941, pesnikinja je napisala jednu od svojih najpoznatijih pesama „Krvavu bajku“ koja svedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom u Drugom svetskom ratu. Pesma je objavljena tek posle rata. Zbog svoje rodoljubive pesme „U ropstvu“, bila je i zatvarana.

Printscreen/Youtube/ Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal
Desanka Maksimović

Najpoznatija i najpopularnija zbirka poezije Desanke Maksimović „Tražim pomilovanje“ je do sada imala šesnaest izdanja, što nije bio slučaj ni sa jednom njenom zbirkom.

Prvo izdanje je objavila Matica srpska, 1964. godine.  Iako i neke druge njene zbirke u tematskom i u pogledu pesničkog oblika predstavljaju jedinstvene, iznutra zaokružene celine, „Tražim pomilovanje“ je u tom smislu najsavršenija.

Posebno mesto davala joj je i sama pesnikinja rečima: „Zaista je u mojoj poslednjoj zbirci „Tražim pomilovanje“ i motiv nov, i nov je način kompozicije, i reči su prilagođene motivima daleko više nego u bilo kojoj  mojoj ranijoj knjizi.

Dogodilo se ono najpoželjnije – oblik i sadržaj su sliveni, jedno drugo ističu i dopunjuju. Ja na to nisam obraćala pažnju pišući, nametnulo se samo od sebe. Kad sam primetila kuda me vuče inspiracija, svesno sam ponegovala ovo pri dorađivanju.“

Dobila je spomenik za života

Printscreen/Youtube/ Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal
Desanka Maksimović

Njeno osnovno pesničko geslo je bilo da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čoveku i životu.

Mnoge njene pesme predstavljaju poziv ljudima da budu dobri, plemeniti, ponositi, postojani, da poštuju ljude drugačijih uverenja i načela, mišljenja, boja i vera, i da budu strogi prema svojim manama kao i prema tuđim.

Od svih vrednosti u životu ona je kroz svoje pesme posebno isticala slobodu, odanost, hrabrost, dobrotu i nekoristoljublje.

U Valjevu joj je podignut spomenik još za njenog života. Ovaj spomenik je otkrio Matija Bećković 27. oktobra 1990. godine. Pesnikinja je malo negodovala zbog ovog čina, ali su je ubedili da je to samo spomenik poeziji sa njenim likom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike