Džesika Čestejn nominovana za pozorišnog Oskara: Toni nagrade za najbolje predstave na Brodveju

04.05.2023

14:30

0

Niz poznatih imena u konkurenciji

Džesika Čestejn nominovana za pozorišnog Oskara: Toni nagrade za najbolje predstave na Brodveju
Džesika Čestejn - Copyright Profiemdia

U junu će po 76. put biti dodeljene Toni nagrade, koje se mogu porediti sa Oskarom kada govorimo o pozorištima odnosno Brodveju.

Sinoć su objavljene  i nominacije, a najviše njih, čak 13, dobio je mjuzikl “Neki to vole vruće", koji je u decembru premijerno izveden u Šubert teatru.

Brodvej Foto: Profimedia
 

Oslanjajući se o scenario poznatog istoimenog filma Bilija Vajldera, mjuzikl je postavio američki kompozitor Majk Šajman.

Među nominovanim glumicama i glumcima, niz je poznatih imena.

Ko je sve nominovan

Za Toni nagradu za najbolju žensku ulogu u dramskom komadu nominovane su: Džesika Čestejn (“A Doll’s House”), Džodi Korner (“Prima Facie”), Džesika Hekt (“Summer, 1976) i Odra Mekdonald (“Ohio State Murders”).

Profimedia
 

Kada je reč  o nominacijama za najbolju mušku ulogu u drami, u konkurenciji su Vendel Pirs (“Death of a Salesman”), Jaija Abdul Matin II (“Topdog/Underdog”), Kori Hokins (“Topdog/Underdog”), Šon Hejs (“Good Night, Oscar”) i Stiven Mekinli Henderson (“Between Riverside and Crazy”).

Kada su u pitanju dramski komadi, među ovogodišnjim nominacijama su tri drame koje su nagrađivane Pulicerovom nagradom,  “Fat Ham”, adaptacija “Hamleta” iza koje stoji američki performer i scenarista Džejms Ajdžejms.

Osim toga, u konkurenciji su i brodvejske  drame koje su 2015. i 2016.zaslužile Pulicerovu nagradu – “Between Riverside and Crazy” (Stiven Adli Guirgis) i “Cost of Living” (Martina Majok).

Profimedia
 

Pored toga, nominovana je i skeč-komedija “Ain’t No Mo’” mladog scenariste i kvir activiste Džordana Kupera, te drama “Leopoldstadt” britanskog dramaturga i scenariste Toma Stoparda, koja je premijerno izvedena 2020. godine na londonskom Vest Endu, a koja je svoj život na Brodveju počela u oktobru prošle godine u Longakru.

Kada su u pitanju mjuzikli, pored “Neki to vole vruće" nominovani su  “Kimberly Akimbo” (Džanin Tesori), “New York, New York” (Džon Kander, Fred Eb) i “Shucked” (Brendi Klark, Šejn Mekoneli).

Ovogodišnja dodela Toni nagrada biće održana 11. juna u Junajted palas teatru na Brodveju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike