Pola veka "Briljantina": Travolta katastrofalan na prvoj audiciji (FOTO/VIDEO)

10.06.2022

16:15

0

Inspiracija za ovaj kultni mjuzikl rodila se 1969. godine, kada su Džim Džejkobs i Voren Kejsi, dva ambiciozna pozorišna pisca koji žive u Čikagu, otišli na nostalgično putovanje

Pola veka "Briljantina": Travolta katastrofalan na prvoj audiciji (FOTO/VIDEO)
Film "Briljantin" - Copyright Profimedia

Mjuzikl "Briljantin" ”Džima Džejkobsa i Vorena Kejsija najduže je izvođeni mjuzikl u istoriji Brodveja, a prvi put je izveden 1972. godine.

Premijera "Briljantina" se zapravo dogodila godinu dana ranije u Čikagu, ali njegovu sudbinu je zapečatilo izvođenje na Brodveju, kada je postao planetrani hit, da bi 1978. godine dobio filmsku verziju sa sada već kultnim ulogama Džona Travolte i Olivije Njutn Džon.

Na audiciju za brodvejski "Briljantin" prijavio se tada osamnaestogodišnji Džon Travolta, ali je njegov nastup bio katastrofalan, piše "Njujork post".

Profimedia
 

 - Nosio je crnu moto jaknu i belu majicu. Zalizao je kosu i otpevao pesmu Kerol King "I Feel the Earth Move”. Bio je potpuno nefokusiran, ali imao je sjajan glas, bio je neizmerno šarmantan. Izgledao je kao francuska filmska zvezda - ispričao je Tomas Mur, koji je režirao prvu originalnu brodvejsku postavku.

Prema rečima Mura Travolta je tada bio premlad za ulogu glavnog junaka Denija, pa mu je na kraju u brodvejskoj verziji dodeljena uloga "glupog Dudija".

Inspiracija za ovaj kultni mjuzikl rodila se 1969. godine, kada su Džim Džejkobs i Voren Kejsi, dva ambiciozna pozorišna pisca koji žive u Čikagu, otišli na nostalgično putovanje.

Pijani i nadrogirani slušali su "Led Cepelin", ali su onda odlučili da stave ploču "Dion and the Belmonts". To ih je vratilo u srednjoškolske dane pedesetih godina, a Džejkobs se zapitao zašto niko nikada nije napisao mjuzikl sa rokenrol partiturom u stilu pedesetih.

Profimedia
 

- Zvuči prilično zabavno - odgovorio je Kejsi, pitajući se o čemu bi dođavola bilo reči u tom mjuziklu.

Džejkobs je na trenutak razmislio i odgovorio: "Možda bi trebalo da bude o ljudima sa kojima sam išao u srednju školu."

Džejkobs i Kejsi su zajedno napravili predstavu sa amaterima i postavili je u podrumu jedne stare zgrade u Čikagu.

Ipak, Vajsman je znao da ukoliko želi da mjuzikl bude izveden u Njujorku mora uključiti profesionalce, tako da je angažovao koreografkinju Patrišu Birč i režisera Tomasa Mura.

Profimedia
 

Međutim, Mur u početku nije želeo da režira mjuzikl, ali kad je pročitao scenario i shvatio da ga srednjoškolci iz predstave podsećaju na njegove srednjoškolske dane, predomislio se.

Postoje dva razloga zašto je "Briljantin" bio uspešan:

- Pod broj jedan, likovi iz "Briljantina" su prototipovi likova sa kojima ste išli u srednju školi. Ali oni ovde imaju srce i ranjivi su. Mislim da sam pomogao u tome. I broj dva - ono što su Džim i Voren dobro razumeli - mjuzikl govori o svačijem prvom iskustvu. Vaš prvi put u novoj školi. Prvi put kad postanete deo grupe. Prvi poljubac. Prva ljubav - naveo je Mur.  

Profimedia
 

Film "Briljantin" je snimljen 1978. godine i premijerno je prikazan u Njujorku, 16. juna. Postigao je izuzetan uspeh, kako kod kritike, tako i finansijski, i proglašen je za najprofitabilniji film godine.

Zaradio je oko 400 miliona dolara od bioskopskih ulaznica i jedan je od filmskih mjuzikala sa najvećom zaradom. U Americi film i dalje važi za najprofitabilniji mjuzikl svih vremena. "Briljantin" je bio nominovan za Oskara za najbolju originalnu pesmu.

Nastavak ovog filma, "Briljantin 2", snimljen je 1982. godine, i u njemu je iste uloge glumilo samo nekoliko članova prvobitne postave iz 1978. godine. Glavne uloge igrali su Mišel Fajfer i Maksvel Kolfild.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Njujork post

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike