Od sobe s kartama do stolice za brijanje: U Njujorku se otvara muzej posvećen Brodveju (VIDEO)

13.11.2022

13:30

0

Kako bi privukla što više posetilaca, institucija je osmišljena kao impresivno, interaktivno i „vrlo instagramično” iskustvo

Od sobe s kartama do stolice za brijanje: U Njujorku se otvara muzej posvećen Brodveju (VIDEO)
Brodvej - Copyright Profimedia

Brodvej je u čitavom svetu sinonim za mjuzikl i tu nema ničeg iznenađujućeg. Zaista, duž ove avenije na Menhetnu obitava ovaj žanr koji spaja pozorište, ples i pevanje. Gotovo 120 godina, Brodvej uz londonski Vest End, ostaje najbolje mesto na svetu za gledanje mjuzikala.

Fantom iz opere/Profimedia
 

Priča o uspehu će od 15. novembra dobiti ubrzanje - po prvi put u svojoj istoriji Velika Jabuka postaje dom mesta posvećenog njenoj legendarnoj aveniji - Muzej Brodveja. Smešten u srcu Pozorišnog okruga, nadomak Tajms Skevra, misija muzeja biće da otkrije istorijat i tajne njujorške avenije turistima, ali i stanovnicima Njujorka i svim zaljubljenicima u pozorište.

Vrlo „instagramično” iskustvo

Kako bi privukla što više posetilaca, institucija je osmišljena kao impresivno, interaktivno i „vrlo instagramično” iskustvo. Ono započinje u Sobi s kartama, koristeći veliki kartografski prikaz grada, a onda se putuje kroz prostor, ali pre svega kroz vreme, od prve zvanične premijere predstave na Menhetnu u decembru 1732. do danas.

Tokom obilaska posetioci će otkriti kako su se prva pozorišta u Njujorku, tada smeštena u Finansijskom okrugu i jedva izgrađena, preselila na svoju sadašnju lokaciju, na Tajms Skver, nakon završetka građanskog rata 1865. godine. Saznaće sve o produkcijama, mjuziklima i predstavama, koje su, od „The Cat and the Fiddle“ (1931) do „Hamilton“ (2015), obeležile istoriju pozorišta na Menhetnu i lansirale ovu umetnost, danas neodvojivu od Njujorka.

 

 

Sledi putovanje kroz vizuelnu i zvučnu istoriju Brodveja, tragom izložbe koja predstavlja kostime, rekvizite, neprikazane kadrove, video zapise, zvučne arhive i još mnogo toga. Konačno, The Making of Broadway Show odaje počast zajednici profesionalaca koji, na pozornici i iza kulisa, svake večeri oživljavaju brodvejske predstave i mjuzikle. Muzej na preko 2.500 m2 donosi više od 500 produkcija od 18. veka do danas, na desetine zanata i isto toliko renomiranih umetnika.

Prva izložba posvećena karikaturisti Albertu Hiršfeldu

Prva izložba muzeja The American Theatre as seen by Hirschfeld, povešće posetioce u otkrivanje dela dizajnera i karikaturiste poznatog širom sveta po svojim crno-belim portretima zvezda Brodveja. Umetnik je preminuo 2003. godine, a njegov stil prepoznatljiv je među hiljadu, a možda niste znali da na Brodveju već postoji pozorište koje nosi njegovo ime. Radio je gotovo 90 godina za njujorško pozorište, stvarajući hiljade crteža za najveće produkcije, od „Hair“ (1968) preko „Annie“ (1976) i „The Phantom of the Opera“ (1988) do „Mamma Mia!“ (2001).

Mjuzikl Mulen ruž/Profimedia
 

Njegov rad biće predstavljen kroz 25 crteža i grafika koje je izradio od 1928. do 2002. godine, ali i omotima albuma, izborom blokova za crtanje i amblematskim programima. Još neobičnije, posetioci će moći da sednu i na repliku njegove „stolice za brijanje”, kutak na kojem su nastali svi gotovi crteži.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: en-vols.com

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike