Katrin Denev je zaštitno lice Kanskog festivala: Legendarna fotografija filmske ikone (FOTO)

21.04.2023

18:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavna glumica u svojoj karijeri ima impresivan broj filmova od kojih su većina veliki međunarodni hitovi

Katrin Denev je zaštitno lice Kanskog festivala: Legendarna fotografija filmske ikone (FOTO)
Katrin Denev - Copyright Profimedia

Kao i svake godine svet s velikim nestrpljenjem iščekuje Kanski festival, čuvenu smotru na Kroazeti koja, pored Berlina i Venecije, važi za najprestižniji filmski festival u svetu.

76. po redu Kanski festival ove godine će trajati od 16. do 27. maja, a otvoriće ga film "Madam di Bari" sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi.

Kanski festival/Profimedia
 

Zvanična selekcija je objavljena, predsednik žirija će biti reditelj Ruben Ostlund, a ceremoniju otvaranja i zatvaranja će voditi glumica Kjara Mastrojani, ćerka legendarnog para Katrin Denev i Marčela Mastrojanija.  

Diva evropske i svetske kinematografije Katrin Denev je prošle godine u Veneciji dobila Zlatnog lava za životno delo, a sada jedna od njenih najlepših fotografija krasi zvanični promotivni poster Kanskog festivala.

Profimedia
 

Beskompromisna ikona filma

U pitanju je scena iz kultnog filma „Ljubavni izazov“ Alena Kavaljea. U filmu, snimanom i na plaži kraj Sent Tropea 1968. godine, slavna glumica igra Lusil, ljubavnicu bogatog biznismena kojeg nimalo ne voli, ali i damu koja vodi „površan život, i ima izvrstan ukus za luksuz“, podsećaju čelnici Kanskog festivala, dodajući kako srce Lusil „kuca frenetično, ubrzano, strasno“, navodi Varajeti.

Profimedia
 

„Katrin Denev je ikona filma, bioskopa, koja je uvek išla protiv onoga što je konvencionalno ili prikladno. Bez kompromisa i uvek u skladu sa svojim ubeđenjima, čak i ako to znači ići protiv vremena“, obrazložili su organizatori svoju odluku da se baš ova glumica nađe na promotivnom plakatu ovogodišnjeg festivala.

Impresivna karijera

Slavna glumica u svojoj karijeri ima impresivan broj filmova od kojih su većina veliki međunarodni hitovi.

Profimedia
 

Podjednako je značajan i broj njenih nagrada dobijenih na velikim svetskim festivalima, čemu treba dodati i nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu, što je retka privilegija za neameričku umetnicu. Tu je i niz umetničkih partnerstava sa nekim od najvažnijih evropskih reditelja i glumaca: Rožeom Vadimom, Žakom Demijem, Luisom Bunjuelom, Fransoa Trifoom, Romanom Polanskim, Markom Fererijem, Marčelom Mastrojanijem i Žerarom Depardjeom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike