Elizabet Tejlor: Magični sjaj dijamanata i ljubičastih očiju

28.02.2021

19:52 >> 17:09

0

Bila je na listi deset najuspešnijih glumica u Holivudu, a posle uloge u Kleopatri 1963. godine postaje i najplaćenija

Elizabet Tejlor: Magični sjaj dijamanata i ljubičastih očiju
Elizabet Tejlor - Copyright Profimedia

Poslednja diva starog Holivuda, Elizabet Tejlor rođena je na današnji dan 1932. godine u Londonu. Tokom celog života krasila ju je neizreciva lepota, veliki glumački talenat, a buran ljubavni život bio je konstantno u žiži javnosti.

Njen otac je bio trgovac umetninama, a majka bivša glumica. Malo pre početka Drugog svetskog rata, porodica Tejlor je odlučila da se odseli u Ameriku kako bi izbegli bilo kakve neprijatnosti. Novi dom su našli u Los Anđelesu gde je njen otac otvorio umetničku galeriju prezentujući holivudskoj eliti evropsku umetnost, što je bio veoma unosan posao i otvorio im je mnoga vrata, uvodeći ih u svet novca i prestiža.

Popularnost od malena

Elizabet je majka pripremala za svet umetnosti još od malih nogu. Sa tri godine je već pohađala časove baleta, a njena specifična lepota je činila da se uvek izdvaja. Zbog toga je sa samo devet godina Elizabet dobila prvu filmsku ulogu u ostvarenju “Jedan se rađa svakog minuta”.

Film nije postigao očekivani uspeh, a produkcijska kuća raskida ugovor sa Elizabet iz nepoznatih razloga. Spekulisalo se da je to zbog njenog donekle “čudnog” izgleda koji je odavao utisak da je dosta starija nego što jeste. Međutim, već sledeća uloga je vinula Elizabet u zvezde. “Lesi se vraća kući” iz 1943. godine i još dva uspešna naslova sledeće godine – “Džejn Ejr” i “The White Cliffs of Dover” postali su hitovi za sva vremena, a uloga u filmu “National Velvet” utvrdila je njen status zvezde.

Nakon toga uspesi su se samo nizali i Elizabet je postala jedna od najuspešnijih tinejdžerskih zvezda svih vremena.

– Ako je neko dovoljno glup da mi ponudi milion dolara da snimim film, ja sigurno nisam toliko glupa da odbijem – rekla je jednom prilikom, a piše Istorijski zabavnik.

Elizabet je mnogo propustila zbog života na sceni, gde je praktično i odrasla, kako u obrazovanju tako i u druženju i igri sa vršnjacima, što je njoj najteže padalo. Zbog toga je sa 16 godina izrazila želju da se povuče iz sveta glume, što je njena majka kategorički odbila.

Najplaćenija glumica

Skoro celu deceniju je bila na listi deset najuspešnijih glumica u Holivudu, a posle uloge u “Kleopatri” 1963. godine postaje i najplaćenija.

Profimedia

Elizabet Tejlor je bila prva glumica kojoj je ikada bilo isplaćeno 1. 000.000 dolara – koliko ju je koštala ta uloga. Tokom snimanja filma, plata predsednika Dž. F. Kenedija je bila 150.000 dolara, dok je najplaćeniji američki poslodavac imao platu od 650.000 dolara. Njena plata je bila sve veća i veća. Takođe je bila plaćena milion dolara za naredne filmove, međutim najplaćenija uloga joj je bila u “Flinstonovima” i iznosila je 2.5 miliona dolara. Iako je bila manje plaćenija tokom ’80-ih, Elizabet je nastavljala da pravi bogastvo koje je danas procenjeno na 210 miliona dolara, prema Forbsu.

Bogata karijera Elizabet Tejlor obuhvata preko 60 filmova, kao i uspešnu karijeru u pozorištu i pojavljivanja u mnogim televizijskim emisijama i serijama. Ostvarila je zapažene uloge u filmovima “Mačka na usijanom limenom krovu”, “Odsjaji u zlatnom oku” i “Iznenada, prošlog leta”. Za uloge u dramama “Baterfild 8” i “Ko se boji Virdžinije Vulf?” osvojila je Oskar za najbolju glavnu glumicu. Američki filmski institut je uvrstio među najveće glumice 20. veka, i dodelio joj Nagradu za životno delo.

Osam brakova sa sedam muškaraca

Pomenuti film “Kleopatra” je bio značajan i zbog toga što je tu prvi put upoznala Ričarda Bartona, svog budućeg supruga i vernog saradnika, jer su zajedno bili najmoćniji glumački par tog vremena.

Elizabet Tejlor je prvo bila udata sa samo 18 godina za Konrad “Niki” Hilton Juniora 1950. godine, ali su se razveli naredne godine usled alkoholizma i njegovog nasilnog ponašanja. Ubrzo nakon toga, 1952. godine se udala za britanskog glumca Majkla Vildinga. Brak je trajao četiri godine. Nekoliko meseci kasnije se udala za poznatog režisera Majk Toda, sa kojim je bila do njegove smrti – dve godine kasnije.

Zatim se udala za pevača Edi Fišera, koji je već bio oženjen kada su se njih dvoje upoznali. On se razveo, a Elizabet je dobila nadimak “rasturačica porodica”.

Profimedia

Godine 1964. razvela se i od njega i udala za njenog kolegu Ričarda Bartona sa kojim je bila do 1974. kada su se i razveli. Naredne godine se opet udala za njega i raskinula 1976.

Za šestog muža, Džon Varnera, se udala 1976. Sedmi muž joj je bio Lari Fortenski, za kojeg se udala 1991. i sa kojim se razvela 1996. godine.

Pored osam brakova koji su izazvali veliko interesovanje, spekulisalo se i o brojnim romansama van njih. Neki od muškaraca sa kojima su je povezivali u medijima su pevač Frenk Sinatra i nobelovac Henri Kisindžer.

Tokom života je hospitalizovana preko 70 puta

Zdravstveno stanje Elizabet Tejlor takođe je bilo česta tema tabloida i u nekoliko navrata su njeni obožavaovci imali razloga da strahuju za njen život.

– Ja sam borac, živi primer šta ljudi mogu da prebrode i prežive – uveravali ih je glumica.

Tokom života, Elizabet je posetila bolnicu oko 70 puta i imala je 20 manjih operacija. Rođena je sa skoliozom i tokom tinejdžerskih dana, dok je glumila u filmu “Nacional Velvet” slomila je kičmu tokom trkačke scene. Lomila je kičmu još četiri puta i imala veštačku kuk. Preživela je tumor na mozgu, rak kože, azijski grip i lečena je od pneumonije dva puta, od kojih je jedan put doveo do traheotomije.

Elizabet je takođe bila podvrgnuta histerektomiji (uklanjanje gornjeg dela materice, bez grlića) i obolela je od dizenterije i flebitisa. Tokom ’70-ih je imala problem sa alkoholom, pa je provela dva meseca na rehabilitaciji.

Sa druge strane, Elizabet je oduvek bila posvećena humanitarom radu na mnogim poljima, a posebno se izdvajao njen rad na polju različitih projekata za prevenciju AIDS-a. Nakon što je njen blizak prijatelj, glumac Rok Hadson, umro od ove bolesti 1985. godine, ona se predano posvetila edukaciji o prevenciji i lečenju AIDS-a.

– Ako ne služi da učinimo svet boljim, šta će nam onda novac? – javno je poručila.

Profimedia

Bila je jedan od osnivača “Američke fondacije za AIDS istraživanja”, a 1993. godine je osnovala i “Elizabet Tejlor AIDS fondaciju”.

Elizabet Tejlor preminula je 23. marta 2011. u 79. godini života usled srčanih komplikacija. Ostavila je iza sebe četvoro dece – dva sina i dve ćerke, deset unučića i četiri praunučića.

U skladu sa humorom i stilom koji su definisali njen život, Elizabet je ostavila instrukcije da na sahrani limunzina sa njenim kovčegom kasni “damskih” 15 minuta od zakazanog vremena polaska.

Zanimljivosti o Elizabet Tejlor

Imala je najskuplju kolekciju nakita i prvu liniju parfema

Neki od njenih najpoznatijih komada iz kolekcije su 33.19-to karatni Krupp dijamanti, 69.42 karatni Tejlor-Barton dijamant i 50-to karatni La Peregrina biser. Njen treći muž Majk Tod joj je dao dijamantsku tijaru koju je nosila na dodeli akademskih nagrada 1957. godine, ali je takođe plivala u bazenu sa njom na glavi. On joj je takođe dao i Cartier dijamant i set rubina. Njen drugi muž, Ričard Barton joj je poklonio mnogo skupog nakita. Njeni muževi su nastavljali da joj poklanjaju neverovatno skup nakit – minđuše, narukvice, ogrlice i broševe. Pored toga je i ona sama kupovala nakit i upotpunjavala kolekciju koja je na kraju imala 1.778 komada i koja je prodata za 150 miliona dolara na aukciji.

U jednom od poslednjih intervjua, Elizabet je naglasila da je sanjala o kreiranju sopstvenog parfema, 25 godina nakon što je zaista to i uradila. Ona je prva poznata ličnost koja je kreirala svoju liniju parfema 1987. godine i nazvala ga je “Strast”. Par godina kasnije, 1991., objavila je novu liniju poznatu kao “Beli dijamanti” u saradnji sa Elizabet Srden firmom. Njeni parfemi su i dalje jedni od najpopularnijih koji prave zaradu preko jedne milijarde širom sveta.

Ljubičaste oči

Jedna od stvari koje su ovu glumicu činile neodoljivom i jedinstvenom jesu prelepe oči. Neobičan izgled svojih očiju Elizabet duguje genetskoj mutaciji, koja je dovela do pojave duplih trepavica koje su na savršen način uokvirile njene neobične, tamno plave oči koje su se nekad prelamale u skoro ljubičaste tonove. Naravno, njene oči su bile daleko od ljubičastih. Ipak, Elizabet je često nosila plavu i ljubičastu odeću ili se šminkala u ovim nijansama kako bi istakla boju svojih očiju. Njene oči su među najtraženijim slikama na Google-u sa preko 325.000 pretraga godišnje.

Pročitajte još

Sa glumačkim uspehom, raskošnim životom sa ogromnom količinom nakita, ljubavi i glamurom, Elizabet je postala Dama britanskog carstva 2000. godine. Takođe je dobila svoju ulicu u Ajova gradu. Jedina je od zvezda koja je inspirisala Endi Varhola, koji je naslikao sliku u njenu čast “Muškarac u njenom životu” koja je prodata za 23.7 miliona dolara na aukciji, 2007. godine.

Poseta Nišu

Godine 1971. Ričard Barton i Elizabet Tejlor su došli na Filmske susrete u Nišu. Stigli su sa Tjentišta gde je Barton snimao film “Sutjeska”. Mediji su pisali da je par prvo posetio duvansku industriju gde su ih sačekali radnici iz fabrike. Jedan od radnika dotakao je Elizabet Tejlor i to se pretvorilo u veliki incident. Kasnije je pozvan na ozbiljan razgovor, a pravdao se rečenicom – “samo sam hteo da vidim kvalitet haljine.”

Glumački par je kasnije pozdravio okupljene Nišlije sa terase hotela, a zatim je i priređeno gala veče. Niška vlast je tada potrošila šest i po miliona dinara za doček holivudskog para. Na Letnjoj pozornici u Tvrđavi Elizabet je statuu “Carice Teodore” uručio Boris Dvornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike