Stefan Milenković priprema spektakl u centru Beograda: Veličanstven koncert na Trgu republike

12.04.2023

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Uvek kada nastupam u Beogradu, osećam se kao da ne sviram "za" publiku, već "sa" publikom“, ističe poznati violinista

Stefan Milenković priprema spektakl u centru Beograda: Veličanstven koncert na Trgu republike
Stefan Milenković - Copyright Foto:24sedam/Danilo Krša

Manífestacija "Dani Beograda 2023" pod sloganom "Beograd u srcu" biće održana po 21. put, od 12. do 19. aprila, najavili su organizatori pri susretu sa medijima u Svečanoj sali Starog dvora - Skupštine grada Beograda.

Zvaničan program će početi na Uskrs, u nedelju, 16. aprila, ali dodatni sadržaji su isplanirani i ranije, od danas do 15. aprila, kada se očekuje i koncert proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića na Trgu republike.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Na konferenciji je bilo reči o bogatom kulturno-umetničkom programu koji će biti priređen Beograđanima tih prazničnih dana i prestižnim nagradama Grada Beograda zaslužnim pojedincima i ustanovama.

"Beograd svira"

- Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što ste me pozvali da budem deo ove lepe manifestacije. Iako živim u Novom Sadu, Beograd je ipak moj grad, bukvalno na svega 20 metara od Skupštine grada sam živeo sa porodicom. Uvek kada nastupam u Beogradu ili bilo gde, osećam se kao da ne sviram "za" publiku, već "sa" publikom, kao da smo svi zajedno u tom umetničkom, muzičkom činu. Jedva čekam da počne koncert - izjavio je Stefan Milenković.

Novogodišnji koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orksetra RTS Tanjg/Jadranka Ilić
 

Poznati umetnik će održati koncert pod nazivom "Beograd svira" u subotu, 15. aprila, od 17 sati, sa ansamblom "Belgrade Chamber Orchestra", a na tom muzičkom spektaklu će učestvovati i  sastav "Collegium Musicum" uz dirigenta Draganu Jovanović.

Od "Bomeske rapsodije" do "Karmine Burane"

Milenković je predstavio program koncerta i naglasio da će početi sa američkim džez kompozitorom i pijanistom Džordžom Geršvinom i njegovim delom "Tri prelida", a onda je na redu čuveni argentinski autor pravca "novi tango" Astor Pjacola i numera "Četiri godišnja doba: Leto". Pored toga, na programu je i čuveno remek-delo "Boemska rapsodija" britanske rok grupe Kvin.  

Koncert "Rock El Clasico" na Tašmajdanu Foto:24sedam/Danilo Krša
 

- Imaćemo originalan projekat, Karl Orf u aranžmanu sjajne Ane Krstajić, njegovo veliko delo "Karmina Burana", koje nosi veliku odgovornost. Ovo je koncert za violinu i orkestar, i svako ko voli "Karminu buranu", savetujem da dođe na koncert, jer je u ovom formatu bliža originalu, kada su je svirali studenti, umetnici na ulici, više je bilo svedeno. Inače, u pitanju je masivno delo sa više od 200 učesnika na sceni, dok će naš koncept biti originalan sa intimnijim pristupom - najavio je Milenković.

Na koncertu će biti izvedena i muzika slavnog američkog umetnika Džona Vilijamsa iz Oskarom nagrađenog filma "Šindlerova lista" (1993) Stivena Spilberga, kao i Pašona kolo.

U slučaju nevremena Kolarac

U slučaju nevremena koncert će sa Trga republike verovatno biti prebačen u veliku dvoranu Kolarčeve zadužbine, na šta Stefan Milenković kaže da uvek postoji razlika između otvorenog i zatvorenog nastupa.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Kada se odigrava napolju, uvek je to pravi spektakl, tu nema dileme. Opet, naša izvođačka energija je uvek ista, unutra, u sali, i napolju na trgu. Istina, napolju se mogu desiti mnoge nepredviđene okolnosti, ne samo da padne kiša, već može biti dosta vlažno, da duva vetar, što nije povoljno za instrumente. Na kraju, kako god bude u subotu, svaki prostor ima neku svoju auru - zaključio je umetnik.         

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike