Pronađena kaseta sa jednog od prvih koncerata Bitlsa: Jedna stvar na njoj je senzacionalna!

09.04.2023

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Stara je 60 godina i sada će biti obnovljena i dostupna za slušanje

Pronađena kaseta sa jednog od prvih koncerata Bitlsa: Jedna stvar na njoj je senzacionalna!
Bitlsi - Copyright Profimedia

Prošlonedeljno otkriće snimka sa jednog od ranih koncerata čuvenog britanskog benda Bitlsi iz 1963. godine u privatnoj školi Bakingemšir izazvalo je oduševljenje kod muzičkih eksperata i obožavalaca ove grupe.

Sada će kaseta stara 60 godina biti obnovljena i dostupna za slušanje, prema  Samiri Ahmed novinarki BBC- ja, koja je otkrila priču.

Profimedia
 

Nekadašnji đak koji je snimio traku, Džon Blumfild, nada se da će uz pomoć moderne tehnologije biti moguće popraviti kvalitet zvuka.

- U toku su razgovori o tome kako da se kaseta očisti i da bude deo nacionalne kulturne institucije. Džon smatra da ne bi trebalo da završi u privatnom vlasništvu nekog pojedinca - rekla je Ahmed za londonski Observer.

Kaseta u arhivi punih 60 godina

Blumfild je sa 15 godina bio stejdž menadžer na koncertu u školskoj hali u selu Stouv, 4. aprila pre 60 godina, kada je postavio mikrofon ispred bine, ali pošto je kvalitet snimka bio loš, odložio je kasetu u arhivu i držao do sada, dok je, u međuvremenu, popularnost liverpulskog benda rasla.

Najupečatljivija na snimku je lista pesama koja je prvi put otkrivena u celosti.

Profimedia
 

Detalji poput ovih bacaju novo svetlo na muzički napredak benda u trenutku kada su bili na vrhuncu slave. Na listi pesama našle su se neke američke ritam i bluz pesme, koje su u to vreme mladi članovi benda uvežbavali.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike