Prvi put u Narodnom pozorištu: Tragična porodična saga „Očevi i oci“ (FOTO)

04.04.2023

10:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Reč je o adaptaciji jednog od najznačajnijih dela savremene srpske književnosti, u kome se prepliću porodična i društvena drama jedne epohe

Prvi put u Narodnom pozorištu: Tragična porodična saga „Očevi i oci“ (FOTO)
Predstava "Očevi i oci" - Copyright Promo/Nebojša Babić/Narodno pozorište

Predstava „Očevi i oci“, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, biće premijerno izvedena 4. aprila u 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Reč je o adaptaciji jednog od najznačajnijih dela savremene srpske književnosti,  u kome se prepliću porodična i društvena drama jedne epohe.

Promo/Narodno pozorište
 

Roman „Očevi i oci”, protkan izuzetnim emocionalnim nabojem, sintetizuje nacionalno iskustvo i uspostavlja racionalan pogled prema korpusu tema koje se najčešće javljaju u promišljanju statusa srpske realne i mitske situacije. Iako ne prihvata romantizovanje prošlosti, Selenić takvu prošlost ne prezire, niti je osporava.

Kroz sudbinu porodice beogradskih intelektualaca Medaković, u periodu od 1890. do kraja Drugog svetskog rata, 1945. godine, jedan od naših najznačajnijih dramskih pisaca daje prikaz tadašnje srpske istorije, iz perspektive građanske elite tog vremena.

Promo/Nebojša Babić/Narodno pozorište
 

Mitska prošlost nije vrednija od sadašnjice

- U fokusu predstave biće upravo ono što nas na tematskom planu jasno opominje: da konzervativni ideološko - političko - kulturološki narativ zatvorenog društva i narativ onog drugog, liberalno otvorenog društva, oblikuju našu civilizaciju oduvek. Da ne živimo nažalost ništa posebno novo, ali svedočimo tome nanovo. I da mitska prošlost nije vrednija od sadašnjice, a još manje od budućnosti. Da identitet nije nešto zauvek dato i u kamenu oblikovano, a za šta ga proglašavaju ultratradicionalisti, baš kao što nije ni ono lako promenljivo i konfekcijsko u šta veruju ultraliberali. To bi moglo biti ono što  bazično pokreće našu pozorišnu mašinu „Očevi i oci“. U neku ruku, jedan specifični pozorišni pastiš koji nas okupira na traganje za izrazom na sceni i, koji, verujem, nudi komunikaciju i dejstvo u teatru - ističe reditelj Veljko Mićunović.

Promo/Nebojša Babić/Narodno pozorište
 

- Kao što smo i postavili kao umetničku nameru, drago mi je što će publika videti novo pozorišno čitanje ovog izuzetnog srpskog romana iz ugla pripadnika mlađe srednje generacije, koja sa sasvim drugačijim iskustvom sagledava epohu o kojoj je reč - kaže umetnička direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

Promo/Nebojša Babić/Narodno pozorište
 

Glumačka podela

U podeli su Miloš Đorđević (Milutin Medaković), Nikola Rakočević (Stevan Medaković), Aleksandar Vučković (Mihajlo Medaković), Vanja Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanja Milačić (Rahela Blejk), Sena Đorović (Nanka), Iva Milanović (Jelena).

Promo/Nebojša Babić/Narodno pozorište
 

U umetničkom timu predstave su i Zorana Petrov (scenograf), Marija Marković (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Jasna Saramandić (asistent sceografa).

Ovo je prva postavka Selenićeve tragične porodične sage objavljene 1985. godine u Narodnom pozorištu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike