April u znaku novog filma Branke Katić: Potresna priča o ratnim traumama iz devedesetih (FOTO/VIDEO)

26.03.2023

09:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Bogat bioskopski repertoar očekuje ljubitelje sedme umetnosti

April u znaku novog filma Branke Katić: Potresna priča o ratnim traumama iz devedesetih (FOTO/VIDEO)
Film "Praznik rada" - Copyright Promo/MCF

Sa poznatim glumačkim i rediteljskih imenima poput Monike Beluči, Penelopom Kruz i Paolom Vircijem, ali i domaćim zvezdama i zvezdama regiona među kojima su Branka Katić, Boris Isaković, Jasna Žalica i mnogi drugi počinje aprilski niz prikazivanja filmova, različitih svetskih kinematografija i žanrova.

Promo/MCF
 

Brisanje tragova svojih očeva

Film "Osam planina" (The Eight Mountains), snimljen po istoimenom bestseleru pisca Paola Konjetija, u režiji belgijskih reditelja Feliksa van Greningena i Šarlote Vandermerš, koji je na Kanskom filmskom festivalu dobio nagradu žirija, naći će se od četvrtka, 6. aprila, na repertoaru domaćih bioskopa.

„Osam planina“ je priča o prijateljstvu, o deci koja postaju odrasli muškarci i koji pokušavaju da izbrišu tragove svojih očeva. Oni se, kroz preokrete koje prave uvek na kraju vraćaju svojim kućama. Bruno ostaje veran svom rodnom mestu, dok je Pjetro taj koji odlazi i vraća se. Njihovi susreti podsećaju ih na njihovo poreklo, puštajući da se njihove sudbine odvijaju, dok otkrivaju šta znači biti prijatelj, za ceo život.

Prijateljstvo između mačke i miša

Od autor poznate animirane franšize "Ledeno doba" Džerija Svoloua i reditelja Vasilija Ravenskog, 13. aprila na velikom platnu zaživeće sinhronizovana animacija "Mačke u muzeju", o ekipi mačaka koja, od nepoželjnih glodara čuva elitnu muzejsku postavku. Problem se javlja kada se između mladog mačka Vinsenta i obožavaoca umetničkih dela, miša Morisa, uspostavi veliko prijateljstvo.

Promo/MCF
 

Monika Beluči u filmu o propasti Rima

Istog dana, 13. aprila, u bioskopima počinje da se prikazuje film reditelja Paola Vircija "Suša" (Dry), koji je na filmskom festivlu u Veneciji ovenčan Passineti nagradom za najbolji film, a kod nas je prikazan na nedavno završenom 51. FEST-u.

Promo/MCF
 

Tri godine je prošlo i kiše još uvek nema. Rim je presušio i nedostatak vode promenio je njegov način života. U gradu koji je preplavljen žeđu i restrikcijama, kreće se soj ljudi mladih i starih, uspešnih i marginalizovanih, žrtava i okrutnih. Svi su oni deo istog okruženja i svi tragaju za spasenjem.

Promo/MCF
 

O filmu, u kojem jednu od uloga tumači poznata glumica Monika Beluči američki portal Deadline piše da je reditelj Paolo Virci snimio sjajan film specifičnog žanra koji okuplja jaku glumačku ekipu, sa pričama koje se preklapaju, predstavljajući u satiričnom duhu društvene prilike.

Branka Katić u drami „Praznik rada“

Filmovi "Neizmernost" (L'immensita) sa Penelopom Kruz i "Broker" (Broker) prikazivaće se u bioskopima od 20. i 27. aprila, a regionalni film "Praznik rada" Pjera Žalice, koji je prikazan na nedavno završenom 51. FEST-u, naći će se na repertoaru poslednjeg četvrtka u aprilu, (27.4.).

Promo/MCF
 

Nakon deset godina u Nemačkoj, Armin u gluvo doba noći dolazi u Bosnu. Prvomajski su praznici, tek je oženjen, želi da iznenadi oca Fudu. Međutim, njega nema ga kod kuće. Komišija mu kaže: „Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.“ U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi da sazna istinu, a komšiluk da proslavi Praznik rada.

Promo/MCF
 

Kroz film se provlači i problem nezaceljenih rana i ratnih trauma iz devedesetih, ali i suočavanje sa neizvesnom budućnošću.

Film predstavlja veliku koprodukciju Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore. Glavne uloge tumače Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike