Plastične kofe pored slika koje vrede milione evra deluju bizarno: Jedini muzej Endija Vorhola u Evropi u katastrofalnom stanju (FOTO)

20.03.2023

08:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Ukupna vrednost izloženih dela iznosi između 16 i 20 miliona evra

Plastične kofe pored slika koje vrede milione evra deluju bizarno: Jedini muzej Endija Vorhola u Evropi u katastrofalnom stanju (FOTO)
Muzej Endija Vorhola u Slovačkoj - Copyright Profimedia

Zgrada jedinstvenog Muzeja moderne umetnosti Endija Vorhola u gradu Medzilaborce u istočnoj Slovačkoj, jedinog muzeja posvećenom slavnom umetniku u Evropi, nalazi se u katastrofalnom stanju, a zbog krova koji prokišnjava iz nekih prostorija su sklonjene dragocene slike, navode češki i slovački mediji.

Profimedia
 

- Kada je otoplilo posle prvih snežnih padavina, voda je na nekim mestima ušla u muzej - izjavio je direktor Muzeja Martin Cubjak za regionalne slovačke novine Korzar.

Plastične kofe pored slika koje vrede milione evra "deluju bizarno", konstatuje češki portal seznam.cz.

Zaustavljena rekonstrukcija

Prethodna slovačka vlada Petera Pelegrinija je za rekonstrukciju muzeja izdvojila 7,1 miliona evra, ali u međuvremenu su skočile cene građevinskog materijala i potrebne su dalje investicije.

Profimedia
 

Ukupna vrednost slika koje su izložene u ovom muzeju iznosi između 16 i 20 miliona evra. Neke od njih je ovoj instituciji pozajmila Fondacija Endija Vorhola za vizuelnu umetnost u Njujorku i privatni kolekcionari, a neka pripadaju samom muzeju.

Čuvena dela

Najstarija dela u ovom muzeju su dve serigrafije ''Kempbelovih supa'' iz 1969. godine, portfolio 20 najpoznatijih ''Jevreja 20. veka'', portfolio 'Dame'' i gospodo'', porftolio ''Cveće''.

Roditelji slavnog američkog umetnika rusinskog porekla potiču iz slovačke opštine Mikova, a njeni današnji žitelji su ponosni na ovu činjenicu, konstatuje portal seznam.cz. U Ameriku su otputovali zbog siromaštva, otac Andrej pre Prvog svetskog rata, a njegova supruga Julija nakon kraja rata.

Profimedia
 

Endi Vorhol se rodio kao Endrju Varhola u američkom gradu Pitsburgu, gde postoji drugi muzej koji je posvećen kontroverznom umetniku.         

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike