Čuvene Vorholove „Konzerve“ na meti aktivista: Sprej, lepak i dve žene (VIDEO)

09.11.2022

12:30

0

Iz muzeja su odbili da komentarišu ovaj događaj za medije, sa obrazloženjem da ne žele da promovišu ovakve akcije

Čuvene Vorholove „Konzerve“ na meti aktivista: Sprej, lepak i dve žene (VIDEO)
Konzerve Kembel supe Endija Vorhola - Copyright Profimedia

Ekološki aktivisti u Australiji primenili su taktike kojima već mesecima njihove "kolege" iz Evrope skreću pažnju na klimatsku krizu.

Oni su išarali sprejom delo Endija Vorhola "Konzerve Kembel supe" u Nacionalnoj galeriji Australije u Kanberi, a onda se za njega zalepili super-lepkom, ali ga srećom nisu oštetili, jer je zaštićeno staklom.

Njihova grupa nazvana "Stop Fossil Fuel Subsidies" objavila je video na društvenim mrežama na kom se vide dve žene dok nanose plavu boju u spreju na slike i zatim se lepe za staklo.

 

 

"Nalazimo se u klimatskom vanrednom stanju. Dok Australijanci gladuju, vlada plaća 22.000 dolara svakog minuta na subvencije za fosilna goriva", naveli su aktivisti u svojoj objavi.

Do sada niko nije uhapšen

Situacija je brzo okončana, a osoblje je ispratilo aktiviste napolje, pre nego što je lepak počeo da deluje. Ipak, iz muzeja su odbili da komentarišu ovaj događaj za medije, uz obrazloženje da "ne žele da promovišu ovakve akcije".

Iz policije su za agenciju AP potvrdili da je do incidenta došlo, ali da do sada niko nije uhapšen.

Podsećamo, od juna meseca ekološki aktivisti iz Britanije, Nemačke i Italije, izveli su niz napada na umetnička dela u galerijama i muzejima širom Evrope. Pored Van Gogovih "Suncokreta", na meti su bili i Moneovi "Plastovi sena", Vermerova "Devojka sa bisernom minđušom", "Kola sa senom" Džona Konstabla i mnoge druge čuvene slike. Do sada nijedna nije pretrpela oštećenja, zahvaljujući staklenoj zaštiti.

Većinu akcija izveli su u Velikoj Britaniji, ali imaju i ogranke širom Evrope. Na njihovom sajtu stoji da je njihov cilj okončavanje upotrebe i proizvodnje fosilnih goriva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike