Opsesija samopovređivanjem Marine Abramović: Nije mogao da pobegne od njenog lica (FOTO)

19.03.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U romanu zasnovanom na ličnom doživljaju, autor daje umetnosti moć da rekreira socijalne i lične stvarnosti, da predviđa i da opominje, kako bismo svet učinili lepšim mestom

Opsesija samopovređivanjem Marine Abramović: Nije mogao da pobegne od njenog lica (FOTO)
Marina Abramović - Copyright Profimedia

Geopoetika je objavila roman francuskog novinara i pisca Erika Fotorina "Marina A.", a knjigu je s francuskog preveo Vladimir D. Janković, saopštili su iz ove izdavačke kuće.

Glavni junak ove knjige, Pol Gaše, sa svojom ženom i ćerkom tinejdžerkom odlazi u Firencu na odmor, gde će otkriti do tada njemu potpuno nepoznatu umetnicu jugoslovenskog porekla.

Profimedia
 

Nemoguće je pobeći od njenog lica koje, izloženo svuda po gradu, najavljuje veliku retrospektivnu izložbu koja je u toku i za Gašea to postaje svojevrsna opsesija. Kao hirurg ortoped, Pol Gaše se gnuša (samo)povređivanja umetnice. Pa ipak, privlači ga njen svet koji, udaljavajući se malo-pomalo od naizgled bezrazložne nasilnosti, postaje ogledalo potrage za skladom, za harmonijom u odnosu prema drugome.

Promo/Geopoetika
 

Intiman događaj

Inspirisan ovim neobičnim  iznenadnim "susretom", glavni junak pretvara intiman događaj u nešto univerzalno, otkrivajući ne samo u Marininom delu, već u umetnosti performansa uopšte, teme koje na originalan i čudesan način korespondiraju s problemima i izazovima socijalnog distanciranja u pandemiji izazvanoj korona virusom.

U romanu, zasnovanom na ličnom doživljaju samog autora, Fotorino daje umetnosti moć da rekreira socijalne i lične stvarnosti, da predviđa i da opominje, kako bismo svet  učinili lepšim mestom.

Marina Abramović Profimedia
 

Roman je dovoljno konkretan da pruži novi ugao posmatranja umetnosti Marine Abramović za one koji cene i prate njen rad, ali i daleko važnije -  univerzalan i originalan, odmičući se od bilo koje konkretne umetnosti performansa - za sve druge. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike