Povratak Marine Abramović na svetsku scenu u velikom stilu: Misteriozni performans u Londonu

26.05.2022

11:30

0

Na izložbi će biti predstavljeno više od 50 radova uključujući fotografije, video zapise, objekte, instalacije i takozvane „reperformanse“

Povratak Marine Abramović na svetsku scenu u velikom stilu: Misteriozni performans u Londonu
Marina Abramović / Profimedia

Srpska performans umetnica Marina Abramović će izlagati na Kraljevskoj akademiji umetnosti (Royal Acamedy) u Londonu.

To je jedna od najvećih časti koju može dobiti jedan umetnik, a Marina je među retkim umetnicama kojoj je pripala ova čast.

Izložba, je prvobitno trebalo da bude otvorena u septembru 2020. godine.

Marina Abramović Profimedia
 

Međutim prvo je odložena za jesen 2021. zbog pandemije, pre nego što je ponovo odložena. Sada će biti otvorena od 23. septembra do 10. decembra 2023.

Izložba će biti prva velika retrospektiva umetnika u Velikoj Britaniji i prati slične blokbaster izložbe koje su date glavnim savremenim umetnicima u glavnim galerijama Kraljevske akademije, uključujući Aniša Kapura 2009., Dejvida Hoknija 2012. i Entonija Gormlija 2019.

- Postalo je jasno da je jesen 2021. i dalje potencijalni rizik, pa smo da bismo ublažili taj rizik, odlučili da izložbu reprogramiramo dve godine kasnije kada smo osetili da možemo biti razumno sigurni da možemo da predstavimo izložbu onako kako smo mi i umetnik prvobitno nameravali - kaže portparol, prenosi theartnewspaper.com.

Marina Abramoović ATA Images/Antonio Ahel
 

Na izložbi će biti predstavljeno više od 50 radova uključujući fotografije, video zapise, objekte, instalacije i takozvane „reperformanse“, na kojima će neke od prethodnih nastupa Abramoviće izvesti mlađi izvođači.

Marina Abramović je poznata po svojim dugotrajnim i ponekad rizičnim nastupima kao što je "Ritam 0" (1974) gde su posetioci bili pozvani da rade šta god žele umetnici koristeći jedan od 72 predmeta postavljena na sto, uključujući pero, cvet, malo vina, skalpel, pa čak i napunjen pištolj.

Još jedan od njenih najzastupljenijih nastupa, koji je pretvoren u dugometražni dokumentarac, bio je "Umetnik je prisutan" (2010).

Marina Abramović ATA Images/Antonio Ahel
 

Posetioci su mogli da se smenjuju da sede nasuprot Abramovićeve, koja je tiho sedela za stolom osam sati dnevno tokom tromesečne retrospektive u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Tačni radovi koji će biti prikazani na izložbi Kraljevske akademije tek treba da budu otkriveni.

Marina Abramović je imala pre tri godine i veliku izložbu "Čistač" u svom rodnom gradu Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti