"Sedam smrti Marije Kalas" u izvođenju Marine Abramović: Od Toskinog skoka uprazno do izbodene Karmen

02.09.2021

15:48 >> 16:46

0

Abramović je pozvala sedam operskih pevača da izvedu čuvene arije, dok se ona sama pojavljuje na video-snimcima u kojima izvodi smrt junakinja opera

"Sedam smrti Marije Kalas" u izvođenju Marine Abramović: Od Toskinog skoka uprazno do izbodene Karmen
Marina Abramović - Copyright Profimedia

Srpska umetnica Marina Abramović predstavila je u Pariskoj operi svoju predstavu “Sedam smrti Marije Kalas”, spektakl inspirisan životom grčko-američke operske pevačice, koji će biti prikazivana do 4. septembra.

U spektaklu koji kombinuje operu, video i performans, Abramović je pozvala sedam operskih pevača da izvedu čuvene arije Marije Kalas, dok se ona sama pojavljuje na video-snimcima u kojima izvodi “smrt” junakinja opera – od Pučinijeve Toske sa skokom uprazno, preko izbodene Bizeove Karmen, do scene koja prikazuje poslednje sate života Kalas.

Marina Abramović / Profimedia

– Da mi je neko pre 20 godina rekao da ću raditi operu, nazvala bih ga ludakom – rekla je srpska umetnica za Frans pres.

Abramović je studirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i Zagrebu, ali je slikarstvo u samim počecima svoje delatnosti zamenila bodi artom, odnosno bolom, pokretom, mimikom i gestom i ubrzo glavna karakteristika njenog performansa postaje iscrpljivanje tela. Njena dela uključena su u mnoge svetske javne kolekcije.

Pročitajte još

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Zlatni lav na Bijenalu u Veneciji (1997), Nagrada Udruženja američkih kritičara (2004), Nagrada grada Njujorka za igru i performans (2003) i Austrijski orden za nauku i umetnost (2012).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike