Sahranjen Dragoslav Mihailović: "Uspevao je da od onoga što je smrt i besmisao, stvori smisao" (FOTO)

16.03.2023

14:25

0

Glumac Tihomir Stanić nosio je krst pokojnog pisca i akademika

Sahranjen Dragoslav Mihailović: "Uspevao je da od onoga što je smrt i besmisao, stvori smisao"  (FOTO)
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Jedan od naših najvećih književnika, dramski pisac i akademik Dragoslav Mihailović,  danas je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Govor su održali naš dramski pisac Dušan Kovačević i književnik Vladeta Janković.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Opelo je služio vladika Ilarion ispred crkve Svetog Nikole.

- Da budem kolokvijalan i ličan, Mihailović je za mene bio „ćale“. Bio je prijatelj, otac i veliki stvaralac. Uspevao je da od onoga što je smrt i besmisao, stvori smisao. Rekao mi je jednom prilikom: „Ne bih mogao da napišem „Petrijin venac“ da nisam pravoslavan“. Dragoslave, ćale, neka ti i današnji dan bude trijumf života - rekao je vladika Ilarion.

Borio se za svaku knjigu

Naš najpoznatiji dramski pisac Dušan Kovačević se prisetio vremena kada je izašla Mihailovićeva kultna  knjiga „Kad su cvetale tikve“:

-  Ne sećam se da je ijedna knjiga izazvala toliko pažnje i pohvala. Dragoslav je sa dve knjige preko noći postao značajno ime jugoslovenske književnosti. I taman kada je pomislio da je malo svanulo, Tito ga napadne u Zrenjaninu i ponovo mu ugasi svetlo. O tom slučaju napisane su mnoge stranice i priče i sve je opet bilo uzalud – do pojave „Petrije“ i novih izdanja knjiga. Dragoslav se od prvih dana kao pisac borio za očuvanje, negovanje i afirmaciju srpskog jezika. Insistirao je da se isprave greške nasleđene iz zemlje koje više nema.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Borio se za svaku knjigu koju Akademija štampa. Sećam se kako je Dragoslav sa beskrajnom empatijom brinuo o svojih desetak pasa. Viđali smo se u Studentskom parku i uvek bi mi prestavio novo ime psa, kao da je reč o čoveku. Kasnije sam tu ljubav prepoznao u njegovim knjigama i pričama, potvrđujući duboko lično ubeđenje da ko njih ne voli, ne voli ni ljude – kazao je Kovačević.

Glumac Tihomir Stanić je nosio krst pokojnog pisca i akademika.

Među onima koji su došli da isprate na večni počinak jednog od naših najvećih književnika bili su njegova porodica, ćerka Milica Mihajlović sa suprugom Vojom Brajovićem, Vladimir Kecmanović, Dragan Petrović Pele, Cile Ilić, Isidora Minić, Petar Benčina, Goran Petrović, Svetozar Cvetković, Branimir Brstina, Anita Mančić, Nebojša Bradić, Milena Marković...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike