Kako je govorio Dragoslav Mihailović: Ostao sam dužan sebi

12.03.2023

11:13

0

Ostaće upamćen po delima kao što su "Goli otok, "Kad su cvetale tikve", "Čizmaši", "Petrijin venac"...

Kako je govorio Dragoslav Mihailović: Ostao sam dužan sebi
Dragoslav Mihailović - Copyright YouTube/RTS

Dragoslav Mihailović, književnik, pisac, scenarista i akademik preminuo je u Beogradu u 93. godini.

On je jedan od naših najvećih književnika. Bio je jedan od najvećih disidenata među piscima kojem je Josip Broz Tito lično zabranio predstavu "Kad su cvetale tikve".

Ostaće upamćen po delima kao što su "Goli otok, "Kad su cvetale tikve", "Čizmaši",  "Petrijin venac"... a evo kako je Dragoslav Mihailović odgovarao na pojedina novinarska pitanja.

Youtube printscreen Laguna
 

Nega knjiga kao nega deteta

Na pitanje koja je njegova  tajna književnog stvaranja, evo šta je odgovorio Dragoslav Mihailović:

- Kad je Dragoslav Mihailović bio mlad čovek, on je radio po petnaest sati dnevno i odlazio je u krevet razmišljajući o tome šta će pisati. Sada kad ima devedeset godina manje šest meseci, on ne može toliko da radi, ali ipak i dalje piše pomalo.

Napravio sam jednu zbirku o mojim golootočanima, i mislim da će ona biti uskoro objavljena.

Tri knjige sam radio preko trideset godina. U rukopisu imam roman koji sam pisao celih pedeset godina. Nažalost, on nije ispao dobro i biće bačen.

Mnogo sam se trudio oko svojih knjiga i negovao ih kao što majka neguje svoje dete. Kad nađem neko mesto koje je malo slabije, počnem iznova i iznova to mesto da dorađujem.

YouTube/RTS
 

Kikotanje nad "Petrijinim vencem"

A koja knjiga mu je bila najdraža:

- To je vrlo teško pitanje za svakog pisca. Za mene takođe, jer sam na svim svojim knjigama vrlo prilježno radio. Objavio sam ih do sada dvadeset dve. Pošto sam decenijama bio na crnoj listi, pisao sam tako što sam davao celog sebe. Možda najviše volim „Petrijin venac“. I sam je ponekad otvorim, čitam i počnem da se smejem i kikoćem nad nekim rečenicama koje je moja junakinja izrekla, iako u stvarnosti ta žena nije ni postojala.

Na pitanje da li da pisana reč ima moć i slobodu, odgovorio je:

- Mislim da pisana reč nikada nije imala moć da nešto promeni, ali ko zna, možda je dobro što ima ljudi koji u to veruju. Ako je neka moja knjiga stvarno pomogla nekom čitaocu, kao što kažu, onda bih zaista bio zadovoljan.

YouTube/RTS
 

Nikada nisam pisao brzo

A da li pisac uvek uspe ono što je naumio:

- Nijednu od pet pripovednih knjiga, koliko sam objavio, nisam napisao onako kako sam želeo. Uvek su mi nedostajale dve-tri pripovetke. Ne radi se, naravno, o cenzuri, niko mi priče nije izbacivao iz knjiga, već ja nisam uspevao da ih napišem. I u knjizi „Preživljavanje” ostao sam „dužan”, sebi i drugima, dve-tri pripovetke koje nisam uspeo da ostvarim.

Nikada nisam pisao brzo. Sporo pišem i romane, a pripovetke pogotovu. Jednu priču pišem i po dve godine. Od moje prethodne knjige priča „Jalova jesen”, prošlo je punih deset godina.

Pet središnjih priča u knjizi „Preživljavanje” napisao sam ranijih godina, a prvu i poslednju 2008. i 2009. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike