Najveći skandali na Oskaru: Šamar i go čovek na sceni, krađa statue i proglašenje pogrešnog filma (VIDEO)

12.03.2023

15:00

0

Poslednji je još uvek svež u sećanju

Najveći skandali na Oskaru:  Šamar i go čovek na sceni, krađa statue i proglašenje pogrešnog filma (VIDEO)
Copyright Profimedia

Prva dodela Oskara trajala je samo 15 minuta, da bi se tek kasnije pretvorila u glamurozni događaj koji širom sveta gleda više od 60 miliona ljudi.

Sam protokol ceremonije je strogo i precizno definisan. Ipak, greške su neminovne, posebno kada se sve odvija uživo. Najveći problem nastaje kada nešto ne krene po planu.

Izdvojili smo najveće gafove Oskara koji će se još dugo prepričavati.

Poslednji skandal još uvek svež u sećanju

Poslednji skandal koji se dogodio na dodeli Oskara još uvek se prepričava i svež je u sećanju.

Prošle godine Kris Rok koji je bio voditelj ceremonije na sceni se našalio na račun žene Vila Smita.

Iako se i sam Vil Smit na početku nasmejao, ugledao je zgroženi pogled svoje žene, zatim je odmah potrčao na scenu i ošamario Roka.

Incident se kao požar proširio internetom, a koškanja između dvojice glumaca su se nastavila. Ipak, s obzirom na to da je šoubiznis već navikao publiku na svakakve cirkuse, nije mali broj fanova koji tvrde da je ceo događaj unapred bio dogovoren.

Džon Travolta pogrešno izgovorio ime

Idina Menzel 2014. je osvojila Oskara za najbolju glumicu u mjuziklu.

Džon Travolta je najavio vrlo pompezno:

- Uvek ću imati posebno mesto u srcu za mjuzikle i pesme koje stvaraju najpamtljivije trenutke u njima. Molim vas da pozdravite neverovatno talentovanu, jednu i jedinu Adele Dazeem.

Nikome u tom trenutku nije bilo baš najjasnije ko je Adele Dazeem, ali Idina Menzel ipak se snašla prema programu, izašla na scenu i počela pevati. Kasnije je rekla da je nekoliko sekundi bila zbunjena i povređena zbog greške.

U kasnijem intervjuu, Travolta je objasnio kako je imao puno manje vremena za pripremu od očekivanog i da su mu zadnje sekunde rekli kako su Idinino ime na koverti napisali "po Vuku".

Srećom, nije mu zamerila, a rekla je i kako joj je ova greška donela još više popularnosti.

Nagrada dodeljena pogrešnom filmu

Ponovo u 21. veku, jedan od najvećih skandala dogodio se kada je nagradu slučajno dobio - pogrešan film.

Naime, voditelji su nagradu za najbolji film dodelili filmu "La La Land". Tek kada su producenti prihvatili nagradu i održali govor, ustanovilo se da je to bila nagrada za najbolju glumicu.

Nagradu je zapravo trebao dobiti film "Moonlight". Uz zbunjene poglede sa scene i iz publike i izvinjenje voditelja, nagrada je ipak prešla u prave ruke.

Nije trebalo dugo da se internet počne zabavljati s jednom od najvećih grešaka u istoriji ceremonije, a cela stvar postala je poznata kao "Envelopegate".

Ukradena figura zlatne statue

Već sam izbor te davne 1940. godine izazvao je kontroverzu. Hati Makdanijel je bila prva crnkinja koja je osvojila nagradu.

Podsetimo, u to vreme crnci nisu ni smeli biti prisutni na ceremoniji, a potpuno jednaka prava pred zakonom dobili su gotovo 30 godina kasnije.

I film "Prohujalo s vihorom", zbog kojeg je Makdanijel dobila nagradu, bio je meta kritika zbog prikaza ropstva.

Međutim, posthumno joj se desila i jedna, za Akademiju, prilično sramotna stvar - do danas se ne zna gde se nalazi njena statua.

Nakon smrti nagrada je donirana Sveučilištu Howard, koje je devedesetih tvrdilo da je ukradena još trideset godina ranije u pokretu za građanska prava.

Go čovek protrčao scenom

Na Oskarima 1974., dok je David Niven u ulozi voditelja najavljivao Elizabet Tejlor, u pozadini se na sekundu mogao videti brkati čovjek s dugom kosom kako trči kroz kadar. Pojava je sama po sebi neobična, ali zaprepaštenje je izazvalo to što je bio potpuno go.

Voditelj je ostao prilično miran, pa odvratio:

- Ovo se pre ili kasnije moralo dogoditi. Ipak, nije li fascinantno da je ovom čoveku jedina radost u životu skinuti se go i pokazivati svoje nedostatke?" Publika se brzo opustila i počela smejati.

Egzebicionist je bio Robert Opel, američki fotograf i vlasnik galerije. Opel se navodno prošvercao iza scene kao novinar, a nakon slavnog protrčavanja je otišao dati izjave u raskopčanom plavom kombinezonu.

Objasnio je da se ne treba stideti biti go u javnosti, ali i kako je ovo zanimljiv način za pokrenuti karijeru. Činjenica da nije odmah priveden izazvala je glasine da je ceo incident bio dogovoren, ali to nikad nije dokazano.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike