Tanja Bošković otvara "Pandorinu kutiju": Beogradska premijera "Sare Bernar" u Narodnom pozorištu (FOTO)

25.02.2023

12:00

0

"U ovom čitanju teksta, bavili smo se i začecima selebriti kulture i svega onog što što vidimo da ona i danas donosi", kaže rediteljka Staša Koprivica

Tanja Bošković otvara "Pandorinu kutiju": Beogradska premijera "Sare Bernar" u Narodnom pozorištu (FOTO)
Tanja Bošković kao Sara Bernar - Copyright Promo: Hercegnovsko pozoriste

Beogradska premijera predstave „Uspomene Sare Bernar", prema tekstu Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, sa Tanjom Bošković u naslovnoj ulozi, biće održana u nedelju 5. marta (20,30) na Sceni „Raša Plaović”.

U ovoj duodrami, nastaloj u koprodukciji Hercegnovskog pozorišta i JUK „Herceg Fest“, lik Sarinog sekretara Pitua tumači Dejan Đonović.

Promo: Hercegnovsko pozoriste
Scena iz predstave "Uspomene Sare Bernar"

Predstava vodi publiku "s druge strane"

Predstava, premijerno izvedena 16. septembra prošle godine u Herceg Novom, ne govori samo o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar, nego i o pozorištu i pozorišnoj umetnosti uopšte provodeći publiku "sa druge strane" u nameri da vidi naličje svega što može biti i tužno i smešno.

- Sara Bernar svojim ciničnim komentarima na sopstvena dramatična sećanja osvetljava licemerje i bedu koji neizostavno prate dramske stvaraoce i slavne ličnosti oduvek i pratiće ih dokle god postoje izvođačke umetnosti. U ovom čitanju teksta, bavili smo se i začecima selebriti kulture i svega onog što vidimo da ona i danas donosi - kaže rediteljka Staša Koprivica.

Promo: Hercegnovsko pozoriste
 

Sve što savremena civilizacija pokušava da potisne

Prema rečima, Staše Koprivice, Marelov komad je poput „Pandorine kutije” - kada se jednom otvori, opsežnom analizom i preciznim postupkom, iz nje izlazi sve što savremena civilizacija pokušava da potisne.

Vizuelni identitet predstave kreirali su Danilo Babović (dizajn scene) i Vesna Vukićević (kostimografkinja).

Profimedia
Sara Bernar

Za ulogu Sare Bernar, proslavljena srpska dramska umetnica Tanja Bošković zimus je na 27. Međunarodnom festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu osvojila Nagradu za najbolju glumicu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike