„Idiot“ premijerno u BDP: Reditelj otkrio da žali zbog jedne stvari (FOTO)

21.02.2023

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovom premijerom teatar na Crvenom krstu je svečano proslavio 76. rođendan

„Idiot“ premijerno u BDP: Reditelj otkrio da žali zbog jedne stvari (FOTO)
Predstava "Idiot" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predstava "Idiot", adaptacija kultnog romana Dostojevskog, u režiji Ivice Buljana, premijerno je izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu

Ovom premijerom teatar na Crvenom krstu je sinoć svečano obeležilo svoj dan, 20. februar, i proslavio 76. rođendan.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Roman "Idiot" je prvi put objavljen 1869. godine i do danas je zadržao vrhunsko mesto u svim verzijama - pozorišnim, filmskim, baletskim i operskim, a autor adaptacije koja stiže pred našu publiku je pisac Vladimir Tabašević.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Žao mi je što to nismo snimali

Reditelj Ivica Buljan je rekao da su "mesec dana svi zajedno u ekipi predstave posvetili isključivo čitanju celog romana“.

- Imao sam taj luksuz da tako radimo. Moje čitanje romana i individualna priprema za rad je jedno, a drugo je da smo sa glumcima u BDP-u čitali kompletno delo. To je posebno iskustvo. Kada bi publika samo to gledala i slušala, bilo bi zanimljivo. Na kraju mi je žao što to nismo snimali, barem da bude realizovano kao audio čitanje. Mogli smo to kasnije da objavimo na nekoj platformi ili postavimo na neke sajtove - kaže Buljan.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Izuzetna glumačka ekipa

Antologijske junake Dostojevskog na Velikoj sceni BDP oživeli su Aleksandar Jovanović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Milan Zarić, Milan Kolak, Miloš Petrović Trojpec, Mirjana Karanović, Nedim Nezirović, Milutin Milošević, Nikola Malbaša i Tamara Aleksić.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Roman je preveo Jovan Maksimović, a u autorskoj ekipi predstave su i svetski nagrađivani scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, kompozitorka Mitja Vrhovnik Smrekar i dr Ljiljana Mrkić Popović koja je bila zadužena za scenski govor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike