Beogradska filharmonija šalje pomoć Turskoj i Siriji

10.02.2023

14:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Prihod od večerašnjeg nastupa biće donacija za postradale od zemljotresa

Beogradska filharmonija šalje pomoć Turskoj i Siriji
Beogradska filharmonija - Copyright Promo/Marko Đoković

Beogradska filharmonija izvodi program u znaku Helsinkija zajedno sa dirigentom Geritom Prisnicem i violinistkinjom Elinom Vahalom, u petak 10. februara na Kolarcu, sa početkom u 20 časova.

Veče finskih kompozitora obuhvata program od neobičnog Koncerta za ptice i orkestar Rautavare do premijernog izvođenja Sedme simfonije Sibelijusa.

Promo/Viktoria Vucheva
 

Zvukovi ptica u kombinaciji sa orkestrom

Filharmonijska sezona “Na dobrom putu” stiže do Helsinkija i predstavlja finsku muziku koja od svojih početaka do današnjeg dana dominira kulturnom scenom. Filharmonijsko “izviđanje” finskog muzičkog terena kreće od Arktika uz neobičnu Rautavarinu kompoziciju “Kantus Arktikus”, napisanu za orkestar i traku.

Promo/M. Đoković
 

Publika će čuti snimke različitih zvukova ptica, zabeleženih blizu Arktičkog kruga na severu Finske, a koji zajedno sa orkestrom stvaraju nesvakidašnju zvučnu sliku.

Elina Vahala prvi put

Finska violinistkinja Elina Vahala, gošća mnogih orkestara visokog profila širom sveta, prvi put nastupa sa Filharmonijom i izvodi delo koje joj je posvetio nedavno preminuli kompozitor Jako Kusisto. Živopisni i dramatični Koncert za violinu i orkestar, Elina će izvesti na instrumentu Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1780. godine.

Promo/BFI
 

Lična karta finske muzike

Nosilac “lične karte” finske muzike koja je snažno oslonjena na svoju narodnu tradiciju je svakako Jan Sibelijus. Beogradska filharmonija prvi put izvodi Sedmu simfoniju ovog kompozitora, a koncert kruniše jedno od njegovih najpoznatijih dela ali i čitave finske klasične muzike. Simfonijska poema „Finlandija“ himničnog karaktera, zaokružuje koncert u petak sa Geritom Prisnicem, za koga važi da je “pravi mađioničar sa dirigentskom palicom”.

Prihod od koncerta pomoć Turskoj i Siriji

Promo/Barbara Pálffy
 

Prihod od večerašnjeg koncerta koji održava na Kolarcu, Beogradska filharmonija donira Crvenom krstu za pomoć stanovništvu Turske i Sirije koje je pogodio razorni zemljotres.

- Iako ovaj koncert ne nosi naziv nekog od gradova Turske ili Sirije, naše misli idu upravo tamo. Prihod od večerašnjeg nastupa upućujemo kao pomoć ovim zemljama u njihovom teškom trenutku, a publika će takođe biti pozvana da doprinese svojim prilozima za humanitarnu pomoć - saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike