24sedam na otvaranju 51. FEST-a: Prinčevski par, najpoznatiji Srbin u Holivudu i patrijarh Porfirije (FOTO)

24.02.2023

21:35

0

Mts dvorana večeras je bila mesto gde se mogao osetiti dašak filmskog glamura i strasti ali i nostalgije

24sedam na otvaranju 51. FEST-a: Prinčevski par, najpoznatiji Srbin u Holivudu i patrijarh Porfirije (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pod sloganom „Strast života“ večeras je u Beogradu otvoren 51. Fest u Mts dvorani.

Istina publika se teško ali sigurno navikava da je Mts dvorana dostojna zamena za Sava centar, koji je decenijama pre početka rekontrukcije, bio tradicionalno mesto ovog najznačajnijeg domaćeg festivala.

Zvaničnoj ceremoniji otvaranja na kojoj je su nagrade Beogradski pobednik uručene Lordanu Zafranoviću i Dan Tani, ličnostima koji su obeležili kinematografiju ovih prostora, prethodio je crveni tepih kojim su prošetale mnoge ličnosti iz kulturnog i javnog života.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Slatko sećanje na Fest

Među prvima se pojavio ovogodišnji član žirija Petar Benčina, koji je došao u društvu supruge i glumice Tamare Dragičević i starije koleginice Gorice Popović.

- Jedno do najslađih sećanja na Fest je ono iz studenstkih dana kada smo išli na Fest i gledali sve filmove - podelila je sa novinarima svoja sećanja na ovaj festival Tamara Dragičević koja je dodala da danas zbog obaveza mora da pravi raspored jer nažalost ne može da isprati sve filmove na Festu.

Crvenim tepihom je prošetao i trenutno jedan od najtraženijih i najpopularnijih glumaca sa ovih prostora Goran Bogdan ali je on sasvim iskusno „eskivirao“ novinare.

Prinčevski par na crvenom tepihu

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Glumica Jelena Gavrilović, ni ovog puta nije propustila priliku da izgleda glamurozno pa je u skladu sa sloganom festivala bila u crvenoj haljini.

- Važno je da dolazimo na Fest. Gledamo što više domaćih i stranih filmova. Fest je brend Beograda – rekla je ova glumica novinarima.

Crvenim tepihom prošetali su i princ Filip i princeza Danica. Na otvaranju Festa večeras je prvi put posle bolesti viđena uvek raspoložena glumica Rada Đuričin. Otvaranju našeg najznačajnijeg filmskog festivala prisustvovao je i patrijarh Porfirije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Susret i sa ljudima i filmovima

Zvanični program obeležen je muzikom iz filma „Amarkord“ u izvođenju vojnog orkestra Stanislav Binički. Ovogodišnji Fest je u znaku 50 godina od ovog filma i 30 godina od smrti filmskog velikana Federika Felinija.

- Fest je tokom svog trajanja delio sve dobro i sve loše što je ovo društvo preživelo i uprkos svemu opstalo. Fest me podseća na čuveni Andrićev most zato što se na njega reflektuju društvene i istorijske promene ali ipak uspeva da ih nadživi i ostane veran sebi i zato nas kao i most spaja. On je mesto susreta, tu se srećemo sa ljudima i filmovima – poručio je večeras Jugoslav Pantelić, umtenički direktor Fest-a.

On je pozvao sve da filmovima ovogodišnjeg Festa pristupe lično, “vođeni osećajem i radoznalošću”.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Budite i otvoreni za drugačija iskustva jer nas ona menjaju. Ovakav program je adekvatan svetu i vremenu u kojem živimo pa nam zato ovi filmovi mogu služiti kao znaci pored puta koji će vam pomoći da takav svet sagledamo – zaključio je Pantelić.

Pre zvaničnog uručenja Beogradskog pobednika Fest je kratkim insertima dao omaž svima onima koji su nas u protekloj godini iz sveta filma napustili.

Gromoglasan aplauz za Lordana Zafranovića

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Publika večeras nije štedela dlanove pa je tako gromoglasnim aplauzom pozdravljen reditelj Lordan Zafranović, čija filmska karijera traje 60 godina. Njemu je Beogradskog pobednika uručila glumica Gorica Popović.

- Ovaj festival je velika svečanost filma i zato je odgovornost nas stvaralaca ogromna jer nakon intimnih radnji oko filma mi izlazimo pred vas. Vi ste moja publika i nikad to niste prestali biti. Zbog vas pravimo filmove i zato mi je ova nagrada strašno draga i nadam se da nije poslednja – poručio je Zafranović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je podsetio da su na njega najveći uticaj imali domaći pisci

- Imao sam sreću da u Beogradu 1971. godine kada sam završio akademiju uđem u klub književnika Kiša, Filipa Davida, Pekića, Bulatovića…

Jedna važna grupa koja je na mene izvršila ogroman uticaj. Mislim da su ti pisci zaslužni za ovo što radimo. S druge strane imali smo i producente, radili smo u zreloj civilizaciji.

Film je umetnost koja objedinjuje bukvalno sve što je bitno jednom društvu. Bez jedne bogate zemlje, sa bogatom kulturom vrlo se teško može napraviti jedan film – rekao je Zafranović.

Dan Tana podelio tajnu uspeha sa publikom

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Čoveku koji je ostvario holivudski san a onda ga se i zasitio, najpoznatiji Srbin u Holivudu, Dan Tani Beogradsog pobednika večeras je uručila, glumica Jovana Stojiljković, inače i ovogodišnja članica žirija Fest-a.

Dan Tana je večeras pred svima podelio tajnu svog uspeha u životu.

-  U mladosti sam kod moje mame naučio da moraš da voliš sebe da bi voleo drugog. Ja sam zaljubljen u sebe. Zahvaljujući toj ljubavi uspeo sam u životu. I u ugostiteljstvu, i u sportu, i na filmu, sa familijom i u ljubavi. Zato je najvažnije voleti sebe, da bi drugog voleo. Bez ljubavi nema sreće – poručio je večeras u Beogradu Dan Tana.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je priznao da se družio i sa lopovima, gangsterima, političarima, “ali nije postao nijedan od njih”.

- Nema bolje publike nigde. Svi koji smo u sportu ili kulturi - bez vas nema nas. Vi nam dajete hrabrost i istrajnost. Odrastao sam ovde u Beogradu, na Zelenom vencu, 1945. sam naučio sam kako da radim na pijaci.

U 13. godini su me odveli na čuvenu Zvezdu. Iz Zvezde otišao sam u svet gde sam živeo u mnogim zemljama. Imam tri pasoša. Jedan nemački u kojem piše da sam rođen 1931. Godine, imam američki u kojem piše 1933, a imam i srpski koji kaže da sam rođen 1935. Pa vi birajte koji hoćete – poručio je na kraju Dan Tana.

Svakako jedan od najemotivnijih trenutaka ove večeri bio je kada je poznati holivudski producent “prozvao” svog druga sa kojim druguje već 85 godina.

Krimi dramom “Zločin je moj” večeras je  zvanično počeo i filmski program Fest-a koji traje do 5.marta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike