Počeo "Kustendorf" na Mećavniku: Autorski filmovi u “brdovitoj pustinji” Mokre Gore (FOTO)

26.01.2023

08:30

0

Ovo je jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, Evropi i svetu

Počeo "Kustendorf" na Mećavniku: Autorski filmovi u “brdovitoj pustinji” Mokre Gore (FOTO)
Emir Kusturica na otvaranju Kustendorfa - Copyright Tanjug/Dario Konstatinović

Pod sloganom "Umetnost iznad svega" koji je inspirisan kratkim videom o životu nekadašnje prvakinje baleta iz Njujorka Martine Gonzales i projekcijom  filma “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Ostlunda koji je nagrađen Zlatnom palmom, na Mećavniku je sinoć otvoren  16. Filmski i muzički festival "Kustendorf".

- Ovo je jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, Evropi i svetu, na kome se slavi visoka umetnost i autorski film kao njen važan deo, festival koji već deceniju i po neumorno zrači pozitivnom energijom i mladim stvaraocima daje jedinstvenu priliku da učeći od najboljih steknu nova saznanja i prošire svoje vidike - kazala je ministarka kulture Maja Gojković otvarajući festival.

Tanjug/Dario Konstatinović
Emir Kusturica i Maja Gojković

Slogan opisuje životni i stvaralački put Kusturice

Ona je navela da slogan ovogodišnjeg festivala verno opisuje životni i stvaralački put domaćina Emira Kusturice i da zahvaljujući prvenstveno njemu, Srbija ima autentični filmski festival koji je istinski praznik umetnosti.

- Kustendorf je od svog nastanka svrstan među najbolje svetske filmske festivale, što je od velikog značaja i za afirmaciju naše kulture i Srbije u međunarodnim okvirima i podrška Ministarstva kulture ovom filmskom festivalu neizostavni je deo odgovorne kulturne politike i bitan podsticaj razvoju kinematografije - zaključila je Gojković.

Tanjug/Dario Konstatinović
Maja Gojković

Umetnost vraćena u “brdovitu pustinju” Mokre Gore

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je za ideju da se daleko od svetla velegrada dovode najveći svetski autori, sa njima i mladi autori, presudna bila vera da svaka poezija stiže iz pustinje, pa je umetnost vraćena na pravo mesto, u “brdovitu pustinju” Mokre Gore.

- Filmovi naših gostiju u minulim godinama su bili veliki umetnički dometi, a njihovo dejstvo je poput liturgije budilo najdublja osjećanja učvršćujući često našu savest koja nas svakodnevno održava na našem životnom putu između haosa i reda. Umetnost je svetost, a umetničko delo je sakralnog porekla”, kazao je Kusturica.

Tanjug/Dario Konstatinović
Slavko Štimac i Maja Gojković

Živimo u svetu  spektakla

Ovogodišnji slogan “Umetnost iznad svega”, kako je naveo Kusturica, je zbog toga što ne živimo u vremenu kada cveta umetnost koju smo uvek vezivali za pojam slobode, već u vremenu negacije stvaralaštva i u svetu spektakla medija promene svesti o čoveku.

- U fragmentiranom društvu zavladali su zakoni tržišta, ali i gubitak junaka koji objedinjuje i izražava svoje egzistencijalne, istorijske i političke ideje, a uz ovu pojavu degenerisano je i mesto umetnika u društvu - naveo je proslavljeni reditelj.

A da je umetnost uzvišena, rekao je Kusturica, dokaz je kratki video prikazan na otvaranju o nekadašnjoj balerini Martini Gonzales, koja je poslednje dane provela u staračkom domu sa dijagnozom Alchajmerove bolesti u kom ona sluša muziku uz koju je plesala i priseća se pokreta.

Do nedelje, 29. januara, na festivalu će biti prikazano 27 filmova, od kojih je 14 takmičarskih. Nakon projekcija svako veče će se održavati ponoćni džez koncerti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike