Maja Gojković: Kulturu ne damo i bijemo bitku da laži Prištine ne naiđu na plodno tlo

09.01.2023

07:35

0

„Svakodnevni su pritisci i pokušaji privremenih organa vlasti iz Prištine da stvaraju neku novu istoriju i novu priču o kulturnom identitetu našeg nasleđa“, ističe ministarka

Maja Gojković: Kulturu ne damo i bijemo bitku da laži Prištine ne naiđu na plodno tlo
Maja Gojković - Copyright Ministarstvo kulture/Tanjug/Dario Konstantinović

Govoreći o postignutom u oblasti kulture tokom prošle godine, ministarka Maja Gojković ukazala je da ono što je urađeno mnogo znači sredinama u kojima se ulagalo, što se odnosi pre svega na sprovođenje konkursa „Gradovi u fokusu”.

- U sklopu tog programa uspeli smo da obnovimo, rekonstruišemo ili potpuno izgradimo 35 objekata kulture širom Srbije, pre svega domova kulture, biblioteka, pozorišta. Smatram da sam uspela time da realizujem jedan od 20 prioriteta koje sam pre dve godine zacrtala da ću ostvariti u mandatu ministra kulture - a to je veliko i večno pitanje decentralizacije kulture u Srbiji - rekla je Gojkovićeva u intervjuu za Politiku.

ATA Images/Amir Hamzagić
 

Dodala je da i ako to ostaje neprimećeno u glavnom gradu, sa ponosom može da kaže da je veoma primećeno širom Srbije, „pogotovo u sredinama u kojima omogućite mladim lјudima da imaju bioskop ili pozorišnu salu jednako lepu i prestižnu kao što su u Beogradu ili Novom Sadu, da imaju biblioteku, prostor za kulturna dešavanja u njihovim sredinama.“

Planovi za 2023.

Govoreći o glavnim planovima za 2023, ministarka ističe da su to svakako nastavak sprovođenja infrastrukturnih projekata, kao i kapitalni projekti poput izgradnje velikog kulturnog centra u Pirotu.

- Nastavlјamo saradnju sa svim lokalnim sredinama širom Srbije, „Gradovi u fokusu“ će biti jedan od prvih konkursa koji raspisujemo. Nešto što zaslužuje naša kultura je i nova zgrada Istorijskog muzeja Srbije, koja je predviđena u bivšoj zgradi Glavne železničke stanice u centru Beograda. Obnavlјamo fasade Narodnog pozorišta u Beogradu i Muzeja Jugoslavije, a nastavlјa se veliki projekat Memorijalnog centra „Staro sajmište“ iza koga je stao predsednik Aleksandar Vučić" - navela je Gojkovićeva.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Nepravedno zapostavljena kultura sećanja

Po njenom mišljenju kultura sećanja je bila zaista nepravedno zapostavlјena i neprihvatlјiv je odnos koji su generacije i generacije pre nas imale prema činjenici da smo u Beogradu imali takvo stratište.

Na komentar da je ona prvi ministar kulture koji je zvanično posetio Muzej žrtava genocida za 30 godina njegovog postojanja, Gojkovićeva je rekla da je to pohvala, ali i otvaranje jednog velikog pitanja - zašto taj muzej nema svoju zgradu, nego je podstanar u zgradi koja je pripala Ministarstvu kulture.

- Ono na čemu insistiram, a predsednica Vlade se slaže s tim, jeste da se pronađe adekvatan prostor u Beogradu, da mogu da razvijaju svoju delatnost na pravi način, jer je reč o muzeju i oni moraju da prikažu sve ono što naporno i vredno sakuplјaju i time čuvaju od zaborava - ukazala je ministarka.

Dodala je da su se od 2012. godine stvari zaista promenile na bolјe što se tiče kulture sećanja.

- Kada je reč o „Starom sajmištu“, važno je da ćemo u bližoj budućnosti imati obnovlјeni memorijalni centar koji će biti posvećen obrazovanju svih, posebno mladih koji nedovolјno znaju o tome šta se tu zaista dešavalo, ali i jedan centar koji će privlačiti pažnju međunarodne javnosti.

Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja/ Goran Zlatkovic
 

Borba za kulturno-istorijsku baštinu na Kosovu i Metohiji

Govoreći o srpskoj kulturno-istorijskoj baštini na prostoru Kosova i Metohije, ona je istakla da izuzetan napor ulažu Ministarstvo kulture, zajedno sa Ministarstvom spolјnih poslova i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture i posvećeni su očuvanju kulturne baštine Srbije, srpskog naroda i SPC na teritoriji KiM.

- Uz sve probleme sa kojima se svakodnevno suočavamo, tu su i pokušaji prekrajanja istorije, koji su povezani sa pokušajem otimanja dela teritorije Srbije. Svakodnevni su pritisci i pokušaji privremenih organa vlasti iz Prištine da komuniciraju sa međunarodnim organizacijama koje se bave kulturnom baštinom, da stvaraju neku novu istoriju i novu priču o kulturnom identitetu našeg nasleđa. Naravno da nećemo to dozvoliti, kao što nismo ni pre nekoliko godina, da lažna država postane članica Uneska - rekla je ministarka i dodala:

- Bijemo bitku da ta laž i mašinerija koju oni imaju sa sobom ne naiđe na plodno tlo. Skoro svakodnevno na društvenim mrežama objavlјujemo fotografije uništenih kulturnih dobara na teritoriji KiM i - kulturu ne damo! - zaključila je Gojkovićeva.         

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike